
за блата:
220 гр. черен шоколад
150 гр. краве масло
120 гр. захар
8 яйца
100 гр. пудра захар
120 гр. брашно
300 гр. сладко от кайсии
за глазурата:
250 гр. черен шоколад
200 гр. захар
125 гр. вода
Начин на приготвяне:
Започваме с направата на блатовете, за целта разтапяме шоколада на водна баня.
Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Добавят се жълтъците един по един.
Като шоколада се разтопи, отнема се от котлона малко да се охлади и тогава се смесва с жълтъчената смес. После леко се добавя и брашното.
Белтъците се разбиват в друга купа със захарта на сняг
После смесваме белтъците и шоколадовата смес но най-добре сега да разбъркате с кухненска тел.
След като сместа е готова сипваме в тортена форма за да изпечем. Фурната е предварително загрята на 180 С. Печем 40-50 минути до пълно изпичане. Проверявайте с дървена клечка, за да сте убедени,че е готово.
След това оставете да се охлади напълно. Когато е готов блата тогава може да се вади и да се разрежи през средата, за да получим 2 блата.
Сипах сладкото в купа и леко го загрях в микровълновата фурна. Така то се втечни и аз залях блата. После сложих и другият блат върху първият и пак със сладко. Така разпределих сладкото по цялата торта. Оставих за 3 часа хубаво да си поеме от сладкото. След това започнах да правя глазурата.
Водата да заври и се добавя захарта, хубаво да се стопи. Отместих от котлона и сложих шоколада сам да се стопи от самата топлина. Бърка се леко с лъжица. Става хубав шоколадов крем.
С получената глазура омажете цялата торта, с остатъка украсете всичко да се употреби и да предадете завършен вид на тортата.
Добър апетит!
Това е добър избор за рожден ден! Нека да има хубави поводи!
Сине, желая ти много щастие, здраве и бъдещи успехи в училище!