Много пъти съм ви казвала, че обичам да експериментирам с различни рецепти. Стромболи ми прилича на хляб с богат пълнеж от кашкавал и шунка- възхитително! Тази Пица на руло Стромболи (Stromboli) ми звучи толкова по италиански, нямам си на идея, как е създадена и да ви кажа не ме и интерисува. Факт е, че се получава нещо страшно вкусно и всеки, който се реши да го опита ще се увери в това мое твърдение.
Продукти:
500 гр. брашно, 1 ч.л. сол, 7 гр. суха мая, 325 мл. хладка вода, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин
За пълнеж: 6 с.л. паста/доматен сос, 200 гр. моцарела или кашкавал, 150 гр. шунка, 150 гр. пресен домат, риган, сол, черен пипер, по възможност пресен босилек или заместете със сух.
Начин на приготвяне:
За да направите тестото смесете брашното със солта в купа. В друг съд смесете водата с маята, захар и зехтин. Оставете за около 5 минути да се активира маята. След това направете кладенче в брашното и добавете маята. Разбъркайте добре с лъжица докато получите тесто и сместа започне да се събира.

Омесете меко тесто. Тестото е много хубаво нежно е като кашмир. Не добавяйте прекалено много брашно, оставете тестото по меко, но да не лепне по пръстите. След това оставете тестото да почине за 20 минути на топло.

След това разточете тестото във форма на правоъгълник и дебелина на листа около 1 см. С вилица надупчете целият лист, така въздуха ще циркулира навсякъде. След това намажете със сос за макаронени изделия, поръсете с моцарела, подредете шунката и доматките. Поръсете с подправки и пресен босилек.


След като направите това е време да навиете на руло. Приберете двете страни леко навътре и после смело навийте на руло.

Ще ви предложа два варинта за изпичане като единият е да застелете тава с пергамент, а другият е да използвате правоъгълна форма. Използвайте варианта, който най-много ви допада. Аз изпробвах и двата начина и някак си когато пекох на хартия Пицата на руло Стромболи (Stromboli) по-бързо се изпече.


След като стромболито почине за около 30 минути с остър нож направете прорези отгоре. С четка намажете с прясно мляко и поръсете със сух босилек. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180°С до златисто.

Извадете от фурната и оставете за 5 минути преди да сервирате. Когато сте готови нарежете на дебели филии. Предложете с още сос. Всичко е много вкусно и този разтопен кашкавал някак си те кара още и още да огладняваш. Много съблазнително!


Три вечери подред все това Стромболи, в къщи ни стана любимо. А вие, ако все още не сте опитвали такава вкусотия, значи ви е време за нещо различно.
Добър Апетит!