
Продукти:
20 гр. прясна мая
250 мл. прясно мляко
1 ч.л. захар
300 гр. брашно бяло
1 1/2 ч.л. сол
2 яйца
200 гр. царевично брашно
за поръсване: 50 гр. царевично брашно
за намазване: 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Направете си квас от маята, част от млякото, захарта и малко- брашно да стане на кашица. Оставете да се надигне. След това се заемете с месенето.
Другият много лесен вариант,който аз използвам често е с хлебопекарната. Винаги ми се получава.
Получава се много добро втасване. След това сипвам тестото върху набрашнен плот и доомесвам на ръка. Тестото се получава като за хляб.
После поръсвам с царевичното брашно и разточвам с дебелина около 1 см. и намазвам целият лист с масло. После прегъвам на две.
Режа с остър нож през 5 см. Така получавам ленти, на всяка от тях правя процепи.
Всяка лента се прави поотделно. Хваща се в единият край и се подпъхва 2-3 пъти да се усучи. После нареждам в тава с пергамент и оставям за 20- 30 минути да се отпусне. Преди да сложим във фурната мажем с жълтъка. Печем на 180 С до зачервяване. После когато са готови извадете върху решетка да се охладят и са готови за консумация.
Всеки да хапва както му харесва!
Добър апетит!
Източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар