Продукти:
250 мл. затоплено прясно мляко, 3 с.л. захар, щипка сол, 1 яйце, 50 мл. олио, 7 гр. суха мая, около 500 гр. брашно София Мел за козунаци и лимонова есенция
Ягодово сладко за пълнеж и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Да си призная нещо относно втасването. Понеже исках нещата да се случват бързо и затова този път не активирах маята, както правя друг път. Пресях брашното, направих кладенче и започнах да добавям продуктите- прясно мляко, захар, сол, яйце, олио, мая и есенция. Всичко заедно и забърках.
Омесих хубаво тесто. Добавяйте брашно само ако ви лепне по пръстите. След като разбъркам всичко в купата и се оформи на тесто, изваждам от купата и доомесвам на набрашнен плот, докато постигна желания резултат.
Сега когато е готово тестото, покривам със стреч фолио за около час, за да удвои обема си. След това разточвам на набрашнен плот с дебелина на листа 1 см, не повече. Изрязвам кръгчета с чаша. Колкото чашата е с голям отвор, то и поничките ще се получават по-големи. Така, че вие си избирате чашата с която ще режете тестото.
Когато нарежете на кръгчета оставете да втасат за около 30 минути и тогава загрейте олиото в дълбок съд. Мазнината в тигана трябва да е толкова, че като се надуят поничките те да плуват в него. Обръщайте от двете страни за да се изпекат равномерно. Изваждат се с решетъчна лъжица върху кухненска хартия, за да се отцедат добре от излишната мазнина.
След като поничките се охладят до толкова, че да може да се държи в ръка, тогава сладкото се пълни в пош с объл накрайник. Тогава поничките се пробиват в единият край и се пълнят с ягодовото сладко, докато излезе леко навън. Подреждат се в плато и се поръсва с пудра захар.
Вкусни и меки Понички с пълнеж от ягодово сладко, ти с кой би си ги поделил?
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар