Лесни Козуначени Възли
На този ден във всяко християнско семейство на масата има козунак. Козунака може да е в различна форма- като погача, руло, пиленца, зайчета и както се сетиш. Но няма как домашно приготвеният козунак е фаворит. Той е приятен и ароматен, ако има плънка тя може да е различна, кой как си обича. Аз тази година направих Козуначени възли, комбинация, може и за кифли да минат защото им сложих пълнеж с фино смлени орехи и сладко. Оформих ги като възли, мисля, че се получи практично. За вълшебният аромат от портокаловите корички няма да говоря... А ето и рецептата.Продукти:

1100 гр. брашно
480 мл. прясно мляко
150 гр. захар
150 гр. краве масло
1 мая /кубче/
4 яйца
2 ч.л. сол
2 ванилии
настъргана кора на 1 портокал
Плънка:
1 ч.ч. ситно счукани орехи, 1 ч.ч. сладко по избор
За отгоре: 1 жълтък+3 с.л. прясно мляко и захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята с част от млякото и оставете да шупне. Пресейте брашното! Яйцата трябва да са на стайна температура, а маслото разтопено. След като маята е готова, направете кладенче в брашното и добавете съставките. Объркайте с лъжица, а после доомесете на плот.
След това оставете да втаса около 40 минути да удвои обема си.
После премесете отново и разделете на две чсти. Разточете на дълго, приганете на три и покрийте с найлон да втасва.
След като вече е втасало добре, разточете на дълго.

Разделете плънката на две части. С едната част намажете 2/3 от разточеният лист. Дебелината е около 3 мм.



Като стигнете до това положение разточете отново докато се постигне дебелина 1 см. След това нарежете на ленти.

Вземете една лента усучете я и после леко завържете но без да затягате и нареждайте в тава покрита с пергамент, за да не залепва. Оставете да втаса за около 30 минути. Загрейте фурната на 180°С и започнете да печете. Печете до златисто. Преди да започнете да печете намажете с яйцето и поръсете със захар.

Прекрасни са, опитайте и вие. Това са едни многослойни кифли делят се на фитили, страхотно вкусни са.

Добър Апетит!

Няма коментари:
Публикуване на коментар