Продукти:

за тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
25 гр. прясна мая или
2 1/4 ч.л. суха мая
4 с.л. захар
4 с,л, масло
прясно настъргана кора на лимон
1 яйце
1 белтък
!!! 1ч.ч.=240 мл.
за плънката:
2 средно големи праскови-
обелени и нарязани
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
за отгоре:
1 жълтък, 1 с.л. олио
захар
Първо си направете маята в малка купичка с малко мляко, брашно и захар да втаса.
В голяма купа сипете брашното и направете кладенче. След което сипете млякото. готовата мая, захар,масло, яйцата и кората лимон. Объркайте леко с лъжица, след това продължете да месите докато се получи гладко тесто. Оставете да втаса около 1 час, но първо покрийте го с найлонче да не хваща коричка.
През това време си пригответе плънката. Обелете и нарежете прасковите- големината да е колкото зарче. После добавете захар и брашно и объркайте с лъжица.
Тестото е готово, втасало е добре, сега преминаваме към следващата стъпка.
Разделяме го на 12 равни части.
Вземаме едно от топчетата и разточваме на омаслен плот
После нарежете, както е показано и сложете от плънката.
Навивайте като руло.
Аз използвах формички от фолио. Първо ги омаслете После сложете полученият бриош, като свиете на колелце. По този начин направете и останалите.
Загрейте фурната на 180 С. След като приключим с направата, разбиваме жълтъка с олиото. Маже се с получената смес и се ръси захар. Сложете ги в подходящ съд и изпечете.
Пече се до златисто около 25- 30 минути.
След като са готови извадете от фурната да се охладят. Може и топли да се консумират , но има опасност да не се изгорите!
Тук се вижда пълнежа от праскови.
Изключително добра закуска!
Има формата и големина на мъфин. Много удобна закуска и за децата като тръгнат на училище,
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар