вторник, 22 септември 2015 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХЛЕБЧЕТА

Не, че не харесвам бял хляб, но в пълнозърнестия има фибри, които са полезни за организма. Не мога изцяло да се доверя на тия в магазините, какво ли не се говори за тях, май ще е по-добре да си го правя у нас. Поне ще е без оцветители и други допълнения. А сега като го направих по вкус далеч се различава от купеният. Пък и тези хлебчета тъкмо ще ми стигнат за седмица. Ако и вие сте на моето мнение, че домашното е по-добро, може да опитате по тази рецепта. И така:

Нужните продукти:

250 мл. вода
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
300 гр. пълнозърнесто брашно
150 гр. бяло брашно
1 с.л. кафява захар
2 с.л. сухо мляко
1 ч.л. суха мая

Начин на приготвяне:

Подгответе си маята за втасване. В купа смесете сухите съставки, направете кладенче. След това сложете втасалата мая, олио, вода и объркайте. После омесете на ръка, ако решите може да направите и в хлебопекарна.



След това оставете да втаса. После отново трябва да се премеси и тогава го деля на 3 части. Ако обичате хлябове със семена може да си добавите, важното да ви е вкусно.
Оформяме си 3 малки хлебчета, нареждаме в тава с пергамент и оставяме за още 20 минути да втасат.


След това печем в предварително затоплена фурна на 180 С около 50 минути, да се изпече. Когато пека хляб винаги слагам чашка с вода най- отдолу. Така хляба запазва естествената си влага и е много приятен на вкус.
След като ги изпечете извадете върху решетка да се охладят!



Може да си отрежете и да похапнете. Добър апетит!



Така, като го сложа в торбичка ми издържа почти седмица. За да сте сигурни, че ядете пълнозърнест хляб, по добре си го правете!


Няма коментари:

Публикуване на коментар