неделя, 21 април 2019 г.

Великденски венец

Колкото повече наближава празника, толкова повече се впускам в различни идеи, които спонтанно изкачат в главата ми. Великденският венец ще е като едно прекрасно бижу за нашата трапеза. Освен, че се получи много ефектно трябва да допълня, че е много ароматен и два пъти по-вкусен. Няма да губя време в разказване, затова ще премина към рецептата.


Продукти:

2 яйца, 600-700 гр. брашно, 200 мл. прясно мляко, 100 гр. захар, 20 гр. свежа мая, 100 гр. мас, 1/2 ампула лимонова есенция на Dr. Oetker

за пълнеж: ябълков мармалад и ситно натрошени бадеми

За намазване отгоре: 1 малко яйце, захар за поръсване и натрошени бадеми

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, активирайте маята с част от прясното мляко, захар и брашно. Млякото е хубаво да бъде леко топло, но в никакъв случай вряло. Изчакваме маята да втаса. Правим си кладенче в брашното и добавяме яйцата, захарта, разтопената мазнина, прясното мляко, есенцията и втасалата мая.

Объркваме с лъжица и после доомесваме на ръка. Трябва да се получи хубаво меко тесто, което не лепне по пръстите. Месенето продължава около 10 минути.

Великденски венец

След като е готово тестото, оставете да втаса за 40 минути в топло помещение. Тестото се поставя в омазнен съд и се покрива със стреч. След като е готово се разточва в правоъгълна форма с дебелина на листа около 3 мм. След това се намазва с мармалад и се поръсва с натрошените бадеми.

Великденски венец

Навива се на руло, като навиваме от по-дългата страна.

Великденски венец

Подготвяме голямата тава от фурната, като я застиламе с пергамент. Готовото руло пренасяме в тавата и оформяме венец. Събираме двата края и леко ги прещипваме, за да се захванат.

Великденски венец

С остър нож се правят прорези, като трябва да се получат 16 равни парчета. Не се режи до края!

Великденски венец

След като вече сте нарязали рулото по указаният начин, започваме да оформяме Великденския венец. За целта хванете с лява ръка едно парче, с дясна хванете съседното парче и леко ги повийте. После правите и другите две съседни парчета по същият начин и така докато оформите целият венец.

Великденски венец

Както се вижда от снимката разреза трябва да сочи нагоре и като се изпече придобива оня ефектен вид. В този вид като сме готови оставяме да си почини за 30 минути.

След това разбиваме едно яйце и намазваме отгоре.

Поръсваме от вътрешната страна с натрошени бадеми, а по краищата поръсвам със захар. За поръсване отгоре използвах кафява захар за карамелен вкус и добър завършек.

Великденски венец

Печем в предварително загрята фурна на 180 С без вентилатор. Така венеца ще запази своята влажност. После когато е готов оставете хубаво да се охлади. За да остане мек  до празника, съхранете като увийте в домакинско фолио.


Пожелавам ви Светли празници! Нека плодородието и изобилието влязат в твоят дом за един по-добър и изпълнен с щастие живот!






Няма коментари:

Публикуване на коментар