сряда, 27 ноември 2019 г.

Сладки Линцер

Всички сме виждали различни снимки на сладки линцер. Сещате ли се? Говоря за онези слепени бисквитки с прозорчета и пълнеж от малиново сладко. Изключителни са. И така с настъпване на Коледните празници ще допълня моята колекция от рецепти. Мисля, че са възхитителни и много хубаво ще стоят на празничната трапеза, а и да не забравяме за вкуса и аромата. Заслужава си да се приготвят, ще си ги хапнете с наслада, за което съм на 100% сигурна.



Продукти:

380 гр. брашно, 100 гр. бадемово брашно, 3 гр. сол, 4 гр. сода, 226 гр. краве масло, 135 гр. захар, 2 яйца,            1 ч.л. ванилов екстрат

300 гр. малиново сладко и пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смесете двата вида брашна, сол и сода. Разбъркайте с лъжица или телена бъркалка за да премесят добре.  В друга купа поставете маслото и захарта и разбийте с миксер до получаване на хубав крем. След това чукнете яйцата и ги добавете към маслената смес. Продължете с миксера до еднородност. Добавете ванилия за аромат. След това към тази смес започнете да добавяте на порции от брашното, като бъркате с лъжица. Постоянно бъркате и добавяте от брашното докато се получи хубаво тесто. След това прехвърлете на плот дооформете в топка, разделете на две. Увийте в найлонов стреч и приберете в хладилник за около 2 часа.

тесто-за-линцер

След като тестото престои в хладилник извадете едната част и разточете върху набрашнен плот. Дебелината не листа да е около 3 мм.

лист-линцер

След като разточите на нужната дебелина с формички изрежете сладките.

линцер-форми

Едното тесто го правя на плътна сладка, а другото оформям пак със същата големина само че в средата изрязвам още веднъж, за да се получи малко прозорче. Искам да вмъкна едно малко пояснение относно тестото. Това тесто не е като за баница, точи се внимателно като търкаляте точилката внимателно. Не е нужно да прилагате голям натиск. Ако е необходимо и осещате, че точилката ви залепва, то напудрете я с брашно, но без да прекалявате! Другите тесто оформих по този начин.  Ето така…

линцер-форми

Изрязаните сладки подреждам в тава покрита с пергамент.

линцер-сладки

Пека на 180°С на предварително загрята фурна за 10 минути. След това ги изваждам и изчаквам да се охладят. След като се охладят напълно започвам да ги сглобявам, като на плътната сладка намазвам с малиново сладко. Тези с изрязаните прозорчета първо ги поръсвам с пудра захар и тогава слепвам с намазаната сладка.

линцер

Готовите и вече слепени Линцер сладки подреждам в подходяща чиния.

Сладки-Линцер

Сладки-Линцер

Надявам се да се съгласите с мен, че много добре ще стоят на празничната маса. За вкуса и аромата ако трябва да кажа нещо, то е … Не се бавете, а опитайте! Много  хубав вкус, мисля, че се дължи на бадемовото брашно и  комбинацията с малиновото сладко. Направо са върхът!

Сладки-Линцер

Още сладки, които може да приготвите за празника:

Няма коментари:

Публикуване на коментар