вторник, 3 март 2020 г.

Козуначени курабии

Точно така си ги представях тези Козуначени курабии. Времето се затопля, цъфнаха кокичетата в двора и всичко предвещава идващата пролет. Вървейки по пътя от някъде ми замириса на козунаци. И така ми се прииска и аз да направя, само че да бъде като курабии. Получиха се много добре, идеални за закуска.


Продукти:

2 яйца+1 белтък, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. мас или масло, 1 ч.л. равна хлебна сода, кора от портокал и лимон, около 700 гр. брашно

За отгоре: 1 жълтък+1 с.л. прясно мляко за намазване на козуначените курабии, захар и натрошени ядки за поръсване

Начин на приготвяне:

Метода е много лесен. Разбъркайте хлебната сода с киселото мляко за около 10 минути да престои. Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете яйцата, захарта, маста, киселото мляко и настърганата кора.

козуначени-курабии

Разбъркайте с лъжица и после доомесете с ръце. Трябва да получите меко тесто, ако ви лепне по пръстите добавете малко брашно.

тесто-за-козуначени-курабии

Оставете тестото да почине за 15 минути. През това време си пригответе тавата като я покриете с пергамент. Вклучете фурната да загрява на 180°С. След това накъсайте тестото на топки с тежина 94 грама всяка. Предайте им кръгла форма и подредете в тавата. След това намажете с жълтък и поръсете с ядки и захар.

тесто-за-козуначени-курабии

тесто-за-козуначени-курабии

Така направени са готови да скочат във фурната да се изпекат. Времето за печене може да е различно в зависимост от фурната, която използвате. Аз ги изпекох за около 25 минути.

козуначени-курабии

Получиха много хубав  златист загар. Божееее, ухаят прекрасно! Нямам думи! Невероятни са! Как мислите ще е добра идея да направя такива и за Великден, страхотно ще е нали?

козуначени-курабии

Желая ви приятен апетит! Благодаря, че споделяте моите рецепти! Вие сте страхотни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар