сряда, 20 януари 2021 г.

Родопски Пататник

 Миналата година ходихме на разходка из Родопи и тогава за първи път опитах Родопски  пататник. Не бях опитвала нещо подобно, но много ми хареса. Намират се още места където  го предлагат. Ако нямате възможност да отидете до там, то може да се опитате да си го приготвите у дома. Рецептата е много лесна и проста, само желание да имате. Този пататник се изпича в тиган на котлон, получава се тънка, приятна коричка.


Продукти:

700 гр. картофи, 2 яйца, 50 гр. сирене, 1 малка глава лук, 60 гр. краве масло, 1/2 к.л. ситна сол, джоджен

Тези продукти са за един пататник и могат да се нахранят двама души!

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете картофите на едро ренде, посолете и оставете да се отцедат в гевгир за 10 минути. След като картофите се отцедат се добавят яйцата, накълцаният лук, натрошеното сирене и джоджен. Обърква се добре.

Родопски-Пататник

Загрейте тиган с незалепващо покритие и разтопете половината от маслото. След това сипете картофената смес и леко заравнете отгоре без да се прилага голям натиск. После покрийте с капак за да се задуши и равномерно изпече. Така печете 10-15 минути на слаб котлон от едната страна.

Родопски-Пататник

Тайната на обръщане на Родопски пататник.

За целта използвайте равен капак или плоска чиния. Покривате пататника и обръщате върху капака, поставяте остатъка от маслото в тигана да се стопи и леко преплъзвате пататника да влезе в тигана. Не е трудно, бъдете смели! Така още 15 минути покрит с капак.

Родопски-Пататник

Това е цялата философия. Най вкусен е да се яде докато е още топъл с кисело мляко. Следващият път ще опитам да го направя на печка на дърва. Предполагам, че ще е още по-вкусен! Опитвам с истинска наслада, богата е нашата кухня. Носи не само вкус, но и усещане за миналото, събрано в традиции, които са запазили българският род.

Родопски-Пататник

Приятен загар, а как ухае само. Да ви е сладко и Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар