събота, 22 февруари 2020 г.

Хляб с орехи и боровинки

Много обичам закуските през уикендите. Този Хляб с орехи и боровинки и много различен, вкусен и засищащ. Много добре се получи, режеш на филийки и мажеш с мед. Добра комбинация като се предложи сирене, кашкавал и маслини. Сладко и солено уникално вкусна закуска.



Продукти:

3 ч.ч. брашно от лимец, 1 пакетче суха мая, 2 ч.л. сол, 1/2 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. боровинки, 300 мл. вода, 1/4 ч.ч. течен пчелен мед, 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Като за начало ще активираме маята с част от водата и пчелен мед. Разбъркайте и оставете да се активира. Когато вземе да се повдига и да образува балончета значи е готово. Няма да меся, но ще получа вълшебен хляб. Поставете брашното в купа и направете кладенче. След това сипете активираната мая, остатъка от вода, сол, зехтин, орехи и боровинки.

тесто

Разбъркайте с лъжица докато се усвои цялото брашно. След това поръсете на плота малко брашно, преместете полученото тесто и леко оформете на топка, без да се мачка тестото. След това оформеното тесто поставете в омазнена купа. Покрийте със стреч и оставете да удвои обема си.

готово-тесто

Преди време бях правила Бърз и лесен Домашен хляб без месене, метода ми е много удобен и хляба е много вкусен. Така, че ще се придържам към него. И така, докато хляба втасва ще загреем фурната на 220°С и тенджерата също, но без капак. Може да използвате йенска или чугунена тенджера. След това загърнете тестото отново, поръсете в тенджерата на дъното царевичното брашно и сложете тестото. Поставяме капака и прибираме във фурната за 30 минути. Нивото на скарата е на най-долното ниво. Не се изкушавайте да отваряте фурната през тези минути. Ще бъдете очаровани от резултата.

Хляб-с-орехи-и-боровинки

След това махнете капака и продължете да печете до златисто. И как хубаво започва да ухае, неповторим е. След като е готов извадете от фурната изчакайте 5 минути и след това извадете на решетка да се охлади.

Хляб-с-орехи-и-боровинки

След това нарежете с нож за хляб и похапнете, вкусно и полезно.  Виждам по магазините, че има различни видове пълнозърнести, ръжени, грахам и др. видове хляб, но някак си не мога да им се доверя на 100%, затова предпочитам да си взема брашно и сама да си направя. Мисля, че това е най-доброто решение. А този Хляб с орехи и боровинки  е наистина много вкусен в тази комбинацията с боровинки и орехи. Колкото повече фибри, толкова по-добре.

Хляб-с-орехи-и-боровинки

Това е една напълно пълноценна закуска. Няма да ви говоря за ползите на орехите и боровинките, ако не ви понасят или искате чист хляб просто ги пропуснете.

Хляб-с-орехи-и-боровинки

Надявам се, че моята идея ще ви хареса. Пожелавам ви добър апетит. Най-добрите неща се получават, когато не се страхувам да експериментирам. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар