вторник, 11 февруари 2020 г.

Пица на руло Стромболи (Stromboli)

Много пъти съм ви казвала, че обичам да експериментирам с различни рецепти. Стромболи ми прилича на хляб с богат пълнеж от кашкавал и шунка- възхитително!  Тази Пица на руло Стромболи (Stromboli) ми звучи толкова по италиански, нямам си на идея, как е създадена и да ви кажа не ме и интерисува. Факт е, че се получава нещо страшно вкусно и всеки, който се реши да го опита ще се увери в това мое твърдение.


Продукти:

500 гр. брашно, 1 ч.л. сол, 7 гр. суха мая, 325 мл. хладка вода, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин

За пълнеж: 6 с.л. паста/доматен сос, 200 гр. моцарела или кашкавал, 150 гр. шунка, 150 гр. пресен домат, риган, сол, черен пипер, по възможност пресен босилек или заместете със сух.

Начин на приготвяне:

За да направите тестото смесете брашното със солта в купа. В друг съд смесете водата с маята, захар и зехтин. Оставете за около 5 минути да се активира маята. След това направете кладенче в брашното и добавете маята. Разбъркайте добре с лъжица докато получите тесто и сместа започне да се събира.

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Омесете меко тесто. Тестото е много хубаво нежно е като кашмир. Не добавяйте прекалено много брашно, оставете тестото по меко, но да не лепне по пръстите. След това оставете тестото да почине за 20 минути на топло.

тесто-за-стромболи

След това разточете тестото във форма на правоъгълник и дебелина на листа около 1 см.  С вилица надупчете целият лист, така въздуха ще циркулира навсякъде. След това намажете със сос за макаронени изделия, поръсете с моцарела, подредете шунката и доматките. Поръсете с подправки и пресен босилек.

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

След като направите това е време да навиете на руло. Приберете двете страни леко навътре и после смело навийте на руло.

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Ще ви предложа два варинта за изпичане като единият е да застелете тава с пергамент, а другият е да използвате правоъгълна форма. Използвайте варианта, който най-много ви допада. Аз изпробвах и двата начина и някак си когато пекох на хартия Пицата на руло Стромболи (Stromboli) по-бързо се изпече.

стромболи

стромболи

След като стромболито почине за около 30 минути с остър нож направете прорези отгоре. С четка намажете с прясно мляко и поръсете със сух босилек. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180°С до златисто.

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Извадете от фурната и оставете за 5 минути преди да сервирате. Когато сте готови нарежете на дебели филии. Предложете с още сос. Всичко е много вкусно и този разтопен кашкавал някак си те кара още и още да огладняваш. Много съблазнително!

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Пица-на-руло-Стромболи-(Stromboli)

Три вечери подред все това Стромболи, в къщи ни стана любимо. А вие, ако все още не сте опитвали такава вкусотия, значи ви е време за нещо различно.

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар