вторник, 23 юни 2020 г.

Египетски пай

Египетски пай е изкушение. Той е с въздушна структура на много пластове и крем. Отличен, изискан и особено нежен, благодарение на кремообразния слой. Това е един много лесен начин да си приготвите бутер тесто и да се насладите на това изкушение. Опитайте!


Продукти:

За тестото: 500 гр. брашно, 250 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. сол, 1 яйце, 200 гр. краве масло за намазване на разточеното тесто

За крема: 1 яйце, 3 с.л. нишесте, 1 ч.ч. захар, 500 мл. прясно мляко, 1 ванилия, щипка сол, 1 с.л. масло

За намазване на пая 1 жълтък, 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното със солта. Затоплете съвсем леко млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте маята да се разтаи. Оставете за 5 минути на страни и като започне да прави балончета добавете яйцето. Разбъркайте и сипете в брашното.

Египетски-пай

Омесете меко тесто, като не добавяте повече брашно, това количество е напълно достатъчно. След като се събере в купата, извадете тестото от купата и продължете да месите докато се изглади около 5 минути. След това разделете на две части. Разточете едната част на тънка кора с дебелина 1 мм най-много 2 мм. След това намажете с масло и навийте на руло, а после свийте на охлюв. Поставете в чиния и покрийте със стреч, и приберете в хладилник. Така постъпете и с другата част от тестото.

Египетски-пай

Така приготвеното тесто трябва да престои в хладилник за около два часа. Нека да си почива в хладилника и да преминем към крема.

Приготвям вкусен домашен крем.

Сега ще ви разкажа за моят вариант на този крем. Разбивам яйцето със захарта и после добавям царевичното нишесте. След това добавям млякото и разбърквам. Когато вече захарта е напълно разтворена поставям съда на среден огън.

Египетски-пай

Крема се бърка постоянно за да не загори. След като се сгъсти достатъчно се маха от огъня. Добавям ванилията и маслото. Разбърква се добре и се покрива отгоре със стреч.

Египетски-пай

Крема вече е охладен напълно  и тестото е готово за работа, минало е достатъчно време…

Сглобяване на Египетски пай.

Тези две части, които поставихме в хладилника да се охлаждат трябва да се разточат. Това става като се взема едната разточва се, като на плота се поръсва леко с брашно.

Египетски-пай

Разточва се до толкова, че като премерите да ви излиза около 1-2 см. в страни. После при зглобяване да може да ви се застъпи и крема да не излезе. Формата която използвах е с диаметър 22 см. Намажете формата с масло за да не залепне. След като разточите първата част я поставете на дъното на формата. След това сипете крема и преминете към разточване на втората част.

Египетски-пай

След като сте я разточили като първата, внимателно я поставете отгоре върху крема. Надупчете с остър нож. Разбийте жълтък с олио и намажете отгоре.

Египетски-пай

Паят се пече в предварително загрята фурна на 180°С до златисто. На мен ми отне около 45 минути, за този приятен загар.

Египетски-пай

Отгоре се получава хрупкава коричка а вътре пълнеж от нежен крем. Многобройни пластове, истинско вълшебство. Аромата е неповторим, но трябваше да изчакам малко да се охлади преди да си отрежа парче.

Египетски-пай

Египетски-пай

Когато паят се охлади напълно поръсете с пудра захар.

Египетски-пай

Е, време е да се насладя на едно парче. Мммм, такава вкусотия не бях опитвала до сега. Наистина уникален. Опитвам и си мисля, че няма да ми стигне това парче. Толкова е вкусен!

Да ви е сладко!

За още варианти на пай, погледнете и другите ми рецепти от Тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар