сряда, 18 ноември 2020 г.

Лимонов кейк с боровинки и касис

 В последно време се забелязвам как инстинктивно се насочих към лимоните. Лимони в чая, лимони в ястията, резенчета лимон с мед... И въпреки това не ми омръзва. Сега като се замисля освен, че е много полезен като плод, той сякаш носи и някаква празничност и свежест в себе си. Употребата му е безкрайна и няма да ми стигне един цял ден да обяснявам къде и как се ползва. Комбинацията, коята ще ви представя е мисля логична- лимони, боровинки и касис. Сякаш ми се иска да забързам времето и по-бързо да се доближим до Коледните и Новогодишните празници. Затова е и този  Лимонов кейк с боровинки и касис с ухание за предстоящата Коледа. 


Продукти:

5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 3 с.л. пресен лимонов сок, настъргана кора от 1 лимон, плодове- боровинки и чевен касис около 1 ч.ч.

За глазурата: 125 гр. Маскарпоне, 1 яйце, 2 с.л. захар, щипка сол и есенция лимон

Начин на приготвяне:

От Лидл взех две кутийки от плодовете, една с боровинки и една с червен Касис. Там винаги са пресни. Може да се каже, че всички продукти купих от там.

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване, след това се добавя олиото и лимоновият сок. Смесват се сухуте съставки като брашно и бакпулвер и после бъркайки се добавят на два или три пъти към яйчената смес. Накрая добавих ванилия екстракт и рабърках сместта.

Лимонов-кейк-с-боровинки-и-касис

Отделих плодовете в купа и посипах с брашно, хубаво да се овалят. След това сипах от сместа и разбърках. Тук идеята е плодовете да стоят долу при изпичане на Кейка. Фурната се загрява предварително на 180°С, използвах правоъгълна форма, но може и в кръгла да изпечете. Формата намазах с масло и леко я поръсих с брашно. След това сипах плодовата смес и заравних с шпатула. Сипете останалата смес отгоре и заравнете. Сложете във фурната да печете, като първите 30 минути не отваряйте вратата на фурната, за да се надигне по-добре кейка.

Лимонов-кейк-с-боровинки-и-касис

След като се изпече до златисто извадете от фурната да се охлади. Докато се охлажда започнете да си правите крема за отгоре.

Крем с Маскарпоне

Отделете жълтъка от белтъка. Разбийте белтъка с щипка сол на сняг. След това разбийте жълтъка със захарта и когато започне да побелява се добавя маскарпоне и се разбива с миксер на крем. След това се добавя на части от белтъка и се бърка с шпатула за да се получи лек и въздушен крем.

Лимонов-кейк-с-боровинки-и-касис

Полученият крем сложете в хладилник за 30 минути. След това извадете кейка от формата и намажете с готовия крем и украсете с пресен касис и листа от мента.

Лимонов-кейк-с-боровинки-и-касис

След намазването с крема може веднага да си отрежете парченце и да опитате. Мммм, голяма е вкусотия, така да знаете.  Лимонов кейк с боровинки и касис е представителен и през спокойно може и гости да посрещнете с него. Върви с чай, кафе и както обичате. Аз си направих лимонада с пресен лимонов сок.

Лимонов-кейк-с-боровинки-и-касис

Пожелавам ви Добър Апетит и Бъдете здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар