сряда, 22 май 2019 г.

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake

Напоследък постоянно си мисля за торти и не само си мисля, но ги и правя, и после сладко си похапваме. У нас нямаме правило за торта да се яде само за рожден ден или повод, просто всички обичаме десертите. Този момент е много подходящ за тази Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake, защото вече има череши по пазарите, а аз избрах най-хубавите.
Торта Шварцвалд е най-известната немска торта в Англия, че и у нас. В някой страни се приготвя с вишни, но традиционно блатовете и черешите се напояват с Kirshwasser, което всъщност представлява дестилиран ликьор от череши.
Името на торта произлиза от планината Шварцвалд- Германия и точно там се прави този прословут черешов ликьор. Като създател на тази торта се счита сладкарят Josef Keller от 1915 година, а през 1949 година влиза в листата на 13-то място от най-известните немски торти и от тогава тя придобива популярност по Света.



Продукти:

За блатовете: 90 гр. брашно с набухвател, 6 яйца, 200 гр. захар, 60 гр. краве масло, 50 гр. какао, 1 щипка сол, 1 ч.л. екстракт ванилия

За сиропа: 1/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. вода, 2 с.л. черешов ликьор или друг вид

За пълнежа: 500 гр. почистени от костилките череши, 1 с.л. нишесте, 2 с.л. черешов ликьор, 500 гр. сладкарска сметана, 100 гр. черен шоколад и череши за украса

Начин на приготвяне:

Започнете първо с направата на блатовете, това е изключително вкусна и същевременно много лесна торта. Толкова лесна, че докато я правех бях убедена напълно и за крайният резултат. Абсолютно е подходяща за начинаещи в кухнята. Просто не виждам къде може да се затрудните. И нека продължим нататък. Яйцата и всички продукти е хубаво да са със стайна температура, а маслото разтопено и леко охладено. Като температурата на маслото да не е по-висока от телесната температура. Опитайте с кутрето!

Разбийте яйцата със захарта и ванилията на средна скорост и после леко завишете скоростта и после бавно добавете маслото на тънка струйка. Бийте около 7-8 минути, докато се развият на хубава пяна. Смесете сухите съставки и пресейте.

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake

След това бавно и методично добавяйте към яйцата за да се премесят добре, продължете докато смесите какаовата смес с яйчената смес.

Застелете с хартия за печене около 24 см форма. Получената смес разделете на три равни части и изпечете за около 10-12 минути всеки блат. Не препичайте блатовете! Оставете да се охладят.

Направете сиропа.

Смесете захарта и водата и оставете да заври. Когато се поохлади добавете ликьора. Сиропа се разделя за трите блата!

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake

Приготвяне на черешите за пълнежа:

В касерола сложете 50 мл. вода и 4 с.л. захар да заврат с черешите, като бъркате леко и на среден огън. Когато заври извадете черешите с решетъчна лъжица и добавете разтвореното нишесте. След това върнете черешите обратно в касеролата, за да омекнат добре. Отместете от огъня!

Приготвяне на сметановият крем:

Едва ли има някой, който да не е правил сметанов крем? По-лесно от детска игра. Разбийте сметаната на гъст сняг и след това започнете да сглобявате тортата.

Сглобяване на тортата:

За тази цел се редуват блат, който се сиропира, крем, охладени череши, блат и т.н. Накрая цялата торта се измазва със сметана. Отгоре шприцовам розички със звездовиден накрайник и поставям черешка. В средта поръсвам с настърган шоколад. Остатъка от шоколад разтапям и после с нож го разстилам върху пергамент. Прибирам за кратко в хладилник да стегне. След това начупвам на парчета и украсявам тортата в страни.

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake

След като приключите с направата на вашата Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake, приберете в хладилник за минимум два часа и тогава режете тази вкусотия. И да знаете, колкото повече си отлежава по-хубава става!


Мисля, че това е наистина най-подходящото време за тази торта, тъкмо когато на пазара е наводнено с хубави череши. Как да пропусна? Отрязвам парче торта и се наслаждавам до края.

Торта Шварцвалд / Schwarzwalder / Black Forest Cake

Да ви е сладко! А аз ще продължа да си хапвам… 🙂


Няма коментари:

Публикуване на коментар