събота, 19 декември 2020 г.

Спаначена торта

 Всяка година с нетърпение очаквам Коледа. Обичам този празник, защото се събираме всички у дома, но тази година ще е по-различна и всичко ще е в тесен кръг. За жалост!!! Няма да видим любимите си хора, няма да си разказваме смешни истории, няма да си разменяме подаръци. Но и това ще отмине. Сигурна съм, но най важното е да излезем по-зрели от тази ситуация, по-разумни и да спазваме препоръки с които няма да ви занимавам сега.

Моята идея е Спаначена торта за Коледа, мисля че цветовете, които съм избрала са много подходящи за тази година. Въпреки лошата година искам да ви кажа, че тази торта ще разсее всички лоши мисли, защото е много ама много вкусна. Блатовете са пухкави и сочни, а крема е много нежен. В долната част съм поставила крем и сладко от ягоди, а във втората част има крем със свежи плодове (парченца ягоди). Комбинацията е върховна. Кремът който предлагам в тази торта е много различен и същевременно и вкусен.


Продукти:

За блатовете: 4 яйца, 200 гр. замразен спанак,2 ч.ч. захар,  2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия

За крема: 1 нишесте ягода, 1 к.ч. захар, 700 мл. прясно мляко, 500 мл. сметана за сладкиши

За пълнеж: сладко от ягоди и 6 бр. пресни ягоди

За сиропиране: 1 к.ч. прясно мляко

За украса: 1 нар и медени сладки звездички

Начин на приготвяне:

Понеже всеки бърза и много сме ангажирани ще ви кажа как аз постъпвам, когато се захвана да правя торта. На единият ден изпичам блатовете, оставям ги хубаво да се охладят и да си починат, а на другият ден правя крема и сглобявам. Тази идея е за хора, които работят и са много заети.

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Напарвете спанака на пюре като го разбиете заедно с олиото в блендер или с пасатор.

Спаначена-торта

Смесете пюрираният спанак с разбитите яйца и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и започнете да го добавяте на порции. Най-накрая добавете ванилията. Разбъркайте до получаване на нежно зелена смес. Разделе готовата смес на три равни части. Формата в която изпекох е с диаметър 22 см. Постелете дъното с пергамент и изпечете трита блата по отделно на 180°С. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна до готовност. За да се убедите в готовността на блата направете опит с дървена клечка и ако излиза суха значи блата е готов. Готовите блатове оставете на равна повърхност за да се охладят.

Спаначена-торта

Обичате ли Коледни песни. Колко ще е хубаво, докато приготвяте тази Спаначена торта да звучи нещо такова. Не, няма да сбъркате 🙂 Продължете!…



Хайде да си забъркаме и един хубав крем. Май настроението ми дойде!

На нишестето има опътване. Отделете 100 мл. от млякото и смесете с нишестето. Разбъркайте до еднородност. Останалото мляко сипете в касерола, добавете захарта и поставете на котлона. Когато се загрее добре и малко преди да заври добавям разбитото нишесте. Разбърквате докато се сгъсти. След това отместете и покрийте отгоре със стреч. Оставете да се охлади напълно.

Спаначена-торта

Разбийте сметаната с миксер, ако има нужда от подслаждане добавете и захар. Отделете около 200 гр. сметана за последното омазване на тортата.

Вземете охладеното нишесте крем и махнете стреча, разбъркайте с лъжица. След това добавете към него част от сметаната и разбърквате отново пак с лъжица. В този момент Не се използва миксер, за да остане крема пухкав. И така на няколко пъти докато се усвои цялото количество сметана. Това е точно крема за който говоря. Абсолютен е!

Спаначена-торта

Сглобяване на тортата…

Поставете първият блат на подноса, сиропирайте внимателно с четка като я потапяте в млякото и леко поглаждате блата отгоре. Намажете с част от готовият крем. Полейте с ягодово сладко. После поставете вторият блат и него сиропирайте. Намажете с крем и поръсете с парченца ягоди. Поставете и третият блат. Той също се сиропира и цялата торта се омазва с крем. Прибере тортата в хладилник да стегне, а през това време си направете медените бисквитки. Може да използвате тази рецепта.

Спаначена-торта

След като си направите звездичките и се охладят напълно, тортата се извачда от хладилника и се намазва с останалата част от чиста сметана, оаная която отделихте в началото. След това украсете и тортата отгоре. Може да я украсите и по друг начин, ще се радвам да видя и вашите варианти! Най-важното е да ви донесе истинска наслада за празника. Зарадвайте вашите близки за празника с нещо по-различно. Тази Спаначена торта ще ви плени от първата хапка.

Спаначена-торта

Пожелавам ви весели и светли празници и нека зло под камък да спи! Нека зло да ни забрави и да сме живи и здрави! Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар