неделя, 16 юни 2019 г.

Дърпани вити банички

Дърпани вити банички са идеалната закуска сутрин. Тази рецепта сега, която ще споделя с вас е реална и резултата е зашеметяващ и ще ви кажа защо. Преди когато в тестото добавях оцет, баничките ставаха жилави, а сега добавям бакпулвер. Тези дърпани вити банички, са толкова ефектни и крехки, че нямам думи да ви опиша. Ако, решите да си запазите от тях за следващият ден, те ще са отново така вкусни както в предния ден! :)



Продуктите са малко, но достатъчно, за да ги направите. Просто перфектни. Лесна закуска и всеки ще се справи без да използва точилка.

Продукти:

450 гр. брашно, 280 гр. хладка вода, 1 с.л. сол, 10 гр. бакпулвер

олио, 125 гр. краве масло, 400 гр. краве сирене

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купата в която ще замесите Дърпани вити банички. Добавете водата, солта и бакпулвера.

Дърпани-вити-банички

Разбъркайте и омесете меко тесто. Извадете тестото на набрашнен плот и доомесете. След това омазнете с олио и оставете за 1 час да почива на стайна температура.

Дърпани-вити-банички

След това разделете тестото на 9 равни части (големината е малко по-голяма от орех). Оформете на топчета, намажете с олио и покрийте с найлон.

Работи се с омазнени ръце и плот. Топчето се поставя на плота и започва да се изтегля с длани и пръсти, докато стане толкова тънко, че да можеш вестник да четеш през него.

Дърпани-вити-банички

Ако някъде се скъса или пробие кората, това да не ви притеснява. Няма какво да изтече от там! Така, че действайте смело! Готовата кора намажете с разтопено масло и поръсете сирене.

Дърпани-вити-банички

След това навийте на руло и после на охлювче. Дърпаната вита баничка поставете в тава покрита с пергамент и продължете със следващата, така докато приключите с всички.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180°С до златисто.

Дърпани-вити-банички

След като сме ги подредили в тавата отново се намазват с масло отгоре с помощта на четка. Фурната се отваря когато видите, златистият цвят. Ах, как хубаво само ухаят, като в домашна пекарна!                            След като са готови изваждам от фурната и покривам за кратко с памучна кърпа.

Дърпани-вити-банички

И все пак, домашното е най-хубаво и вкусно. Коричката отгоре е хубава и  хрупкава, а в средата е мека и приятна. Вече няма да се дърпам с баницата 🙂

Дърпани-вити-банички

Тези дърпани вити банички сервирах с кисело мляко и моето любимо сладко от ягоди. Комбинацията от сладко и солено за мен е много добра 🙂 , а за вас не знам. Може би с чаша айрян, както и да ги предложите все ще свършат. Както казва един мой познат- “И папера им няма да остане!”

Дърпани-вити-банички

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар