събота, 29 юни 2019 г.

Скумрия с домати и бял фасул на фурна

Рибата е безусловна част от здравословния и пълноценен хранителен режим. Редица изследвания доказват ползите и за възстановяване  и поддържане на здравето. Препоръчително е поне два пъти да се консумира риба през седмицата. Е, аз не ги мъча по толкова, но веднъж седмично е вече установено правило. Ура, здравей здраве! Когато бързам и нямам толкова време обикновено скумрията я изпичам на скара, но днес ще се позанимавам повече, защото искам да получа едно по-различно ястие. А, и така няма да се повтарям. И не искам нацупени физиономии :). Тази Скумрия с домати и бял фасул на фурна се получи Божествено, много вкусно ястие. Да си призная и аз останах учудена от факта, защото никъде до сега не бях опитвала нещо подобно.


Продукти:

3 бр. скумрии, сок от половин лимон, 3 броя домати, 1 глава стар лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол на вкус, черен пипер на вкус, 500 мл. доматен сок, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, целина, 500 гр. сварен фасул=1 супена купа, 1 с.л. Микс Куркума с моркови и джинджифил на KOTANYI, 1 брой червена чушка, целина

Начин на приготвяне:

Главите на скумрията се отстраняват, рибата се почиства от вътрешностите, измива се добре и се нарязва на колелца с дебелина около два пръста. Посолява се, полива се  с лимонов сок и се оставя настрана.

скумрия-изчистена

Загряваме олиото в тиган. Добавяме нарязаният лук и чесън, запържваме леко, колкото лука да стане полупрозрачен. Почистваме и нарязваме чушката на лентички и добавяме към лука- разбъркваме и наливаме доматеният сок. Разбъркваме и овкусявам със сол, черен и червен пипер. Оставям малко да покъкри за около 5 минути и добавям Микса куркума, заедно с това оцета и захарта.

Скумрия-домати-бял-фасул-фурна

След още 5 минути махам от котлона и сипвам в огнеопорен съд. Към тази смес добавям и свареният бял фасул. Овкусявам с целина.

Скумрия-домати-бял-фасул-фурна

Доматите се нарязват на колелца и заедно с рибата се подреждат в тавичката, като се редуват един ред риба и един ред домати, докато се напъни тавата. Така приготвена се поставя във фурна и ще изпечем ястието на 200°С за около 40 минути.

Скумрия-домати-бял-фасул-фурна

След като е готово извадете от фурната и може да разсипвате в чинии, докато е още топло. Между другото установих, че и студено е вкусно.

Скумрия-домати-бял-фасул-фурна

Но, понеже ухаеше вкусно и различно, решиха всички да опитат докато е още топло. Май са нетърпеливи… Гледам и не вярвам на ушите си… 😉 🙂 🙂


След тая Скумрия с домати и бял фасул на фурна, постигнах най-накрая и Победа. Всички вече са съгласни, за един път седмично риба и без протести.


И не остава нищо друго освен да ви пожелая Добър Апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар