вторник, 14 април 2015 г.

Козунаци- Класическа рецепта- УНИКАЛНИ

Козунак на фитили, на конци, както искате му казвайте. Тази рецепта е точно такава. Само да споделя, че тази година всички козунаци аз си ги правех и хич не ми беше мъчно за другите в търговската мрежа. Вкусът е уникален, несравним! И понеже много ги харесаха заех се пак да правя. Ето и рецептата;

Продукти:

3 яйца+1 белтък
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
20 гр жива мая или
7 гр. суха мая
2 ванилии
700 гр брашно
1/2 лимонови корички (ситно накълцани)
1/2 портокалови корички (ситно накълцани)

за мазане:
1 жълтък, 2 с.л. олио, 2 с.л. прясно мляко
и захар за поръсване, Ако решите да правите руло, пригответе си шипков мармалад (този мармалад не е водняв)

Начин на приготвяне:

Моята рецепта е с 6 яйца, обаче за да мога да меся в хлебопекарната я разделих на две и без това няма как да ги пека наведнъж.  Ако решите да месите на ръка- първо си разстаете маята с 50 мл мляко 1 лъжичка захар и 2 лъжички брашно и я оставете да втаса, да се надигне двойно от обема си. След това пресейте брашното 2 пъти, издълбайте кладенче и добавяйте захар, яйца, мляко, олио, ванилия и маята (вече втасала) и коричките от лимон и портокал. Омесете тесто, такова, че да не лепне по пръстите Ви. Ако е нужно добавете още брашно. Когато го правя в хлебопекарната слагам всичко наведнъж и два пъти я пускам да го меси и когато това стане направо започвам да си оформям козунаците.
И така направили сме тестото разделям го на 2 равни части.


Вземам едната част, от нея правя козунак, а от другата руло.
Когато правя козунака разделям топката на 6 части -равни. Изтеглям с омазнени ръце и сплитам, да оформя козунака.


Тук на това видео е показано подробно.


Така оформен го оставям да втаса, а през това време правя рулото от другата топка тесто.
Него го разделям на две. Първото разточвам и мажа с мармалад, завивам го на руло.


Отмествам в страни. После разточвам и втората част, мажа с мармалад и слагам в/у него първото руло (долу горе по средата)



Нарязвам на лентички, които прибирам към рулото да стане като плитка. Слагам в подходяща форма. Формите в които пека, винаги им слагам пергамент, така никога не ми залепва или да стане мазно. Оставям да втасва, може и във фурната на 50 С, за около 30-40 минути.
Когато са готови и втасали  мажа с приготвената смес отгоре и ръся със захар. Може да поставите и ядки, пека на 180 С на долно разположение на фурната.




А ето и в разчупен вариант.


Желая Ви весели празници И нека, Бог да Ви благослови изобилно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар