Продукти за 10 зайчета:
1 яйце + 1 белтък
160 мл. прясно мляко
20 гр. свежа мая
200 гр. краве масло (разтопено)
130 гр. захар
щипка сол
щипка куркума
3 1/2 ч.ч. брашно
10 бр. стафиди за очички
за намазване отгоре:
1 жълтък
2 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко
Захар за поръсване отгоре!
Начин на приготвяне:
Реших да пробвам този път да омеся с хлебопекарната и резултата беше страхотен. Два пъти омесих с нея, тестото направо полудя.
Да не пропусна само да кажа, че ако ползвате хлебопекарна сложете 3 ч.ч. брашно. После се доомесва с другата 1/2 ч.ч. брашно. Ако не разполагате с такъв уред месете по традиционният начин -виж тук. Омесва се добре и после се разделя на 10 равни части. Овалват се на топчета.
Всяко топче се разделя на три части като:
-малкото е 10 гр.- за опашче
-средното е 27 гр.- за главица
-голямото е около 60 гр.- за тяло
Сега започвам с голямото топче, изтеглям го на фитил с дължина около 45 см и навивам на охлюв. Края ще служи за лапички. После средното го оформям като бадем и с нож цепвам в единия край, за да се оформят ушички. Малкото само се овалва на топче за опашка. Нареждаме в тавата. Процедурата се повтаря докато свършат топките. Оставя се да втаса за 30 минути. Чак тогава мажа с жълтъчената смес, ръся със захар и слагам стафидата за око.
Пекат се на 180-200 С за 15-20 минути докато се изпекат! След като са готови оставям да се охладят на равна повърхност. През това време си подготвям панделките и бижуто. Панделките са с дължина 25 см. После на всяко зайче връзвам на вратлето- панделка.
Благодаря Ви за всичко! Желая Ви весели празници, бъдете здрави!
Няма коментари:
Публикуване на коментар