Продукти:
Блатове:
9 белтъка
200 гр. захар
220 гр. смлени орехи
50 гр. брашно
Крем:
400 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
400 гр. шоколадова заливка
50 мл. олио
Заливката отгоре:
150 гр. шоколадова заливка
40 мл. олио
За украса
100 гр. шам фъстък смлян
Начин на приготвяне:
Започваме първо с направата на блатовете.
После ползваме лъжица. Леко сипваме брашното, а после и орехите. Фурната предварително е загрята на 200 С. Във форма за торта сипвам част от получената смес на дъното на която съм сложила хартия за по-лесното отделяне на блатовете, за да се запази тяхната цялост.
След като се изпече блата изчаквам да се охлади и тогава го вадя от формата. После пека вторият и третият блат. Оставяме ги на хоризонтална плоскост и започваме да правим крема за тортата
Разтопяваме заливката на водна баня с добявяне на олиото, а през това време бъркаме сметаната със захарта. След като се е разтопила заливката и сметаната е разбита внимателно ги смесваме. На тънка струйка сипваме заливката към сметаната с непрекъснато бъркане.
После мажем в/у блатовете да се оформи тортата и най- отгоре също. Използва се всичкият крем за цялостно омазване на нашета торта. Готова е, но още малко детайли по нея. Слагаме да стегне в хладилник за ооколо 2-3 часа, през това време правим последната заливка за да предадем шоколадовият вид на тортата. На водна баня разтапяме заливката с олиото. Бъркаме докато се разтопи.
След това вадим тортата от хладилника и започваме да поливаме с топлата смес. Цялата торта да се облее от всички страни. След като сме я залели с шоколад украсяваме с шам фъстък.
Ето я готова, прелестна и много, много вкусна!
Тази торта наистина си заслужава положените усилия. Желая Ви приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар