събота, 14 март 2015 г.

Ирландски кекс

Много обичам сладкишите приготвени с черен шоколад. Ето и един от тях, много го правех като бях студентка е не е зле да си припомня този вкус на уиски с черен шоколад.

Продукти:

180 гр. брашно
5 гр бакпулвер
1 ч.л. хлебна сода
3 яйца
170 гр захар
2 с.л. какао
100 мл. уиски
1 щипка сол
2 ванилии
150 гр. краве масло
100 гр черен шоколад

За заливката:

100 гр. черен шоколад
3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

На водна баня разтапяме маслото с шоколада.


След като е готово в друг съд разбивам яйцата с бакпулвера, сода, захар, уиски, сол и ванилия. Докато бъркам тази смес, шоколада да може леко да се охлади.
Когато хубаво се разбие до еднородна смес прибавяме какаото и половината от брашното.



После продължавам да бъркам и на тънка струйка добавям разтопения шоколад и накрая добавям другата част от брашното. Готовата смес сипвам в подходяща форма и пека на 180 С на долен реотан за 25 минути и после включвам и горен реотан за още 20 минути. Проверете с клечка да не ви изиграе лоша шега печката. Когато правя нещо с какао винаги проверявам по няколко пъти за да бъда сигурна в печивото.


 След като е готов кекса преминаваме към направата на заливката.  В порцеланова купа слагам шоколада с олиото. Слагам го в микровълновата фурна за 1 минута- то се топи и заливката е готова. Поливам върху кекса. Ухае приятно!


Колкото по-черен е по- вкусен този "Ирландски Кекс".
Пожелавам Ви прекрасен ден, изпълнен с много усмивки и радост!










Няма коментари:

Публикуване на коментар