неделя, 17 януари 2021 г.

Питки със сирене и кашкавал-Добруджанки

 Питки със сирене и кашкавал-Добруджанки, са една вкусна закуска за неделя сутрин, ако пък ви останат може да ги хапнете и през другите дни. Ухаят прекрасно и са много вкусни. Аромата на масло и кашквал е примамващ. Макар да са приготвени със сода за хляб, а не с мая, искам да ви кажа, че са пухкави и това се запазва в продължение на три до четири дни. С една дума изключителни са. Просто трябва да се опитат!


Продукти:

2 яйца, 5 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.л. хлебна сода, 2 ч.ч. натрошено сирене, 2 с.л. олио,  200 гр. настърган кашкавал, 40 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го сипете в купа. Към киселото мляко добавете содата и разбъркайте. В брашното направете ямка и започнете да добавяте вече шупналото мляко, яйцата, олиото и сиренето.

Питки-със-сирене-и-кашкавал-Добруджанки

Омесете меко тесто.

Питки-със-сирене-и-кашкавал-Добруджанки

Застелете тава с пергамент. Късайте от тестото и офермете топки колкото малка ябълка. Готовите топки тесто редете в тавата. На всяка топка направете дупка с пръст в средата и там поставете малка бучка масло.

Питки-със-сирене-и-кашкавал-Добруджанки

Така приготвените Добруджанки изпечете на 180°С в предварително загрята фурна за около 20 минути. След това извадете тавата и поръсете сиренките с кашкавал, после върнете във фурната за кратко докато кашкавала се стопи. След това извадете и подредете върху решетка да се охладят.

Питки-със-сирене-и-кашкавал-Добруджанки

Когато навън е студено и всички сме си у дома и  тези Питки със сирене и кашкавал-Добруджанки сякаш дойдоха тъкмо на време. Стоплихме си прясно мляко, подсладихме го с мед и сладко-сладко си похапнахме.

Питки-със-сирене-и-кашкавал-ДобруджанкиАромата на току-що изпечени Добруджанки се носеше из къщи. Истинско вълшебство! Сякаш това беше нещото в този момент, което ни трябваше.

Добър Апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар