Питки със сирене и кашкавал-Добруджанки, са една вкусна закуска за неделя сутрин, ако пък ви останат може да ги хапнете и през другите дни. Ухаят прекрасно и са много вкусни. Аромата на масло и кашквал е примамващ. Макар да са приготвени със сода за хляб, а не с мая, искам да ви кажа, че са пухкави и това се запазва в продължение на три до четири дни. С една дума изключителни са. Просто трябва да се опитат!
Продукти:
2 яйца, 5 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.л. хлебна сода, 2 ч.ч. натрошено сирене, 2 с.л. олио, 200 гр. настърган кашкавал, 40 гр. краве масло
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го сипете в купа. Към киселото мляко добавете содата и разбъркайте. В брашното направете ямка и започнете да добавяте вече шупналото мляко, яйцата, олиото и сиренето.
Омесете меко тесто.
Застелете тава с пергамент. Късайте от тестото и офермете топки колкото малка ябълка. Готовите топки тесто редете в тавата. На всяка топка направете дупка с пръст в средата и там поставете малка бучка масло.
Така приготвените Добруджанки изпечете на 180°С в предварително загрята фурна за около 20 минути. След това извадете тавата и поръсете сиренките с кашкавал, после върнете във фурната за кратко докато кашкавала се стопи. След това извадете и подредете върху решетка да се охладят.
Когато навън е студено и всички сме си у дома и тези Питки със сирене и кашкавал-Добруджанки сякаш дойдоха тъкмо на време. Стоплихме си прясно мляко, подсладихме го с мед и сладко-сладко си похапнахме.
Аромата на току-що изпечени Добруджанки се носеше из къщи. Истинско вълшебство! Сякаш това беше нещото в този момент, което ни трябваше.
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар