понеделник, 16 март 2015 г.

Фануропита (ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ)

Както вече казах тая седмица ще правя сладки изкушения от Гръцката кухня. Избрала съм един много лесен кекс без яйца, без мляко, но много вкусен. Уверявам Ви досега не бях пробвала нещо подобно. И така нека да премина към съществената част. Днес съм особено щастлива, защото разбрах, че това е много специален обреден хляб. Раздава се предимно на бедни хора, свързан е с празник. Да не изпадна в заблуда, който иска може да прочете от тук

Нужни продукти:

1 ч.ч. пресен портокалов сок
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.ч захар
1 ч.л. хлебна сода
200 гр. едро натрошени орехи
150 гр златна стафида
кората на 1 лимон накълцана на ситно
1 к.л. канела
2 ч.ч брашно


пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Приготвянето е много лесно, даже не е необходимо да ползвате миксер.
В подходящ съд сипвам портокаловият сок, олиото, захарта и содата- бъркам докато захарта се стопи. Добавям ядките и стафидите и кората от лимон, канела и  бавно сипвам брашното, като не спирам да бъркам с лъжица. Получава се гъста смес.


Сипва се в продълговата форма с поставен пергамент и е готово за печене. Печем на 180 С за 30 минути отдолу и после включваме и горният реотан за да се доопече. През това време се е надигнало достатъчно добре. Печем до готовност хубаво да се зачерви.
След като е готов вадим от фурната и ръсим с пудра захар.


Сега вече можем да почакаме малко докато се охлади и тогава да режем.
Радвам се, че споделих тази рецепта с Вас!
Поздрави от Гърция!


Ротондата Свети Георги



Храма на Зевс


Светът е прекрасен, само трябва да се обичаме, както обичаме себе си!
Трябва да прощаваме всеки ден и да благодарим за това, че ни има, че сме живи!



Няма коментари:

Публикуване на коментар