четвъртък, 8 януари 2015 г.

Елвис Пресли- Идолът на поколенията

На днешният ден се навършват 80 години от раждането на Кралят на рока- Елвис Пресли.
Роден на 08 януари 1935 година в Тюпълоу, САЩ.
Елвис тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол.
Като дете той се радвал на изключителната любов на майка си. Израснал е в най- обикновено семейство, едва свързващи двата края.
Благодарение на енергичността си Гладис успява да възпита Елвис много добре и да му внуши здрави нравствени начала. Така още в детството му тя залага възможността някой ден Елвис да стане „момчето на цяла Америка“.
Семейство Пресли са вярващи. Те посещават всяка неделя градската църква, където слушат химни на възхвала на Бога (госпъл). В южните щати обаче изпълнението на госпъл не е винаги тихо и въздържано. Понякога, при по-темпераментните песни, изпълнителите започват да вилнеят и дори скачат на пианото. По-късно Елвис споделя, че е научил много от тях. Гласът му е открит доста рано — още на три години. По-късно в училище той впечатлява всички с певческата си дарба. През 1945 г., качен на стол, за да може да достигне до микрофона, той спечелва втора награда на щатското състезание за непълнолетни певци. Пее баладата Old Chep и получава награда от пет долара и безплатно завъртане на въртележка.
За дванадесетия си рожден ден получава за подарък китара за 13 долара. Учи се от радиото и започва да свири без да познава нотите.
 Елвис се увлича по всички стилове — блус, ритъм-енд-блус, рагтайм.
През 1955 г. Елвис постига големи успехи. Неговата последна малка плоча за Сън Рекърдс се изкачва до първо място в националната класация на Билборд за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви привличат все повече зрители. Той съумява да припечели достатъчно, за да уреди за родителите си по-добър живот. Освен това привлича вниманието на големите звукозаписни фирми и на по-значими мениджъри. Един от тях е "полковник" Том Паркър, който успява да стане негов личен мениджър в средата на годината.
През 1956 г. Елвис записва две от най-известните си песни - Don't Be Cruel и Hound Dog. Втората се превръща в символ на рокеднрола и въпреки че оригиналът не е негов, днес всички свързват тази песен именно с него. 
Елвис умира на 16 август 1977 г. в дома си в Грейсланд вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие разтърсва Америка; не оставя и следа от настъпилото безразличие към него.
Дълга и загадъчна е историята за живота на Елвис Пресли, но той остава завинаги в сърцата на хората.


Няма коментари:

Публикуване на коментар