вторник, 24 февруари 2015 г.

ГЮЗЛЕМИ

Историята на тази рецепта е много дълга. Аз я знам от моята майка, а тя от моята баба. Беше хубав момент когато майка решеше да направи Гюзлеми, защото татко палеше огън и се правеха вън на двора, а ние бягахме на воля покрай тях. Хубави детски години! Реших да си припомня този момент, но поради липсата на двор, аз ги направих на котлон. Изненада имаше защото никой не очакваше да ме види рано сутринта с точилка в ръка, както и да е. Нека Ви кажа моята рецепта запазена през годините, предавана от майка на дъщеря.

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч  хладка вода
около 800 гр. брашно
1 ч.л. хлебна сода
2 с.л. олио
1 ч.л.сол
1 с.л. оцет
1 яйце
250-300 гр сирене
300 гр. мас разтопена


Начин на приготвяне:

В тава сипах брашното, направих кладенче и изсипах млякото, содата, водата, олиото, солта, оцета и яйцето.


Започнах леко с лъжица да го обърквам.


След като се сгъсти продължих да меся на ръка, до постигане на желания резултат. Да не е много твърдо самото тесто.


Оставих го да почине около час в хладилника. После го извадих и започнах да правя топчета с големина колкото яйце
.

През това време слагаме сача да загрее на котлона. Маста ще я ползваме за мазане на сача и за поръсване на корите. Разточваме топчето на тънка кора, слагаме 2 с.л. от маста и поръсваме сирене.


Сега започваме да сгъваме ще ви покажа снимките.





След като сме сгънали във всички посоки слагаме да се пече на сача. Обръща се от двете страни.

Ето, че и първите са готови за хапване.



И така се повтаря процедурата докато се изпекат. Ако останат за следващият ден, пак са хубави за консумация и все така мекички. Отивам да видя дали все още има, че може да са се изпарили.
Добър апетит!

3 коментара: