понеделник, 9 февруари 2015 г.

Пияна Щука

Щуката е хищна риба, широко разпространена в нашите води. Тялото е покрито с дребни люспи. Достига размери 150 см и тежест 20-25 кг. Щуката е с бяло месо и е подходяща за пържене и готвене.
И така нужни продукти:
1 кг. изчистена щука
2 глави лук
2 ч.ч. вода
2 с.л. масло
олио
2 моркова
целина
1 ч.ч вино
2 с.л. брашно
2 с.л сметана
6 средно големи картофи
200 гр. гъби
2 с.л. сол
2 с.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме рибата на шайби. Приготвяме лука, морковите и целината.


След това в тенджера слагаме олио на дъното и редим лук, моркови, целина и после рибата. Отгоре слагаме маслото. Поливаме с виното и 2 ч.ч вода. Захлюпваме с капак докато заври. Налага се да припенете. Направете го! Трябва да ври на бавен огън около 20 минути.


През това време подготвяме картофите и гъбите.


В тава слагаме картофите и гъбите. През това време са минали минутите за варене на щуката. Изместваме настрани. С решетъчна лъжица вадим от тенджерата и подреждаме в тавата, като отгоре оставим щуката. Останалият бульон ще го използваме като към него добавим сметаната, а в отделен съд разбъркваме брашното с малко вода- да стане кашица. Готовата каша сипваме към бульона и добавяме червеният пипер. С тази смес поливаме в/у  рибата.


Печем на 200 С долен реотан за около 30- 40 мин. Резултатът е страхотен. и соса ухае много приятно! Аз я предложих със зелева салата и домашно вино.


Добър апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар