неделя, 19 април 2015 г.

Погача "СЛЪНЦЕ"

Тази погача е много специална за мен. Правя я винаги по някакви поводи. Преди време си купих брашно и рецептата беше написана на опаковката. По принцип избягвам да експериментирам така, като не съм вкусила, но този път реших да пробвам и не сгреших. Погачата е страхотна по вкус и всеки, който  е пробвал, е останал удивен. Тавата в която я правя е с диаметър 34 см.

Продукти:

1 кг.брашно
1/2 краве масло
2 с.л. сол
1 с.л. захар
150 мл. прясно мляко
250 мл. вода
4 с.л. олио
4 яйца
50 гр. жива мая

за плънката:

200 гр. краве сирене
шарена сол
2 с.л. олио

за отгоре: 1 жълтък, 1 с.л. олио, 1 с.л. мляко и сусам за поръсване!!!

Начин на приготвяне:

Първо си подготвяме маята, тя е повече от 1 пакетче. Измерете с домакинска везна за по -голяма точност. В купа натрошете маята с лъжица захар, малко мляко и брашно да стане на кашица и оставете да втаса.
След това изсипете брашното на плот, издълбайте кладенче и започнете да добавяте- мекото масло, сол, прясно мляко, вода, олио, яйца и втасалата мая. Омесете тесто, което да не лепне по пръстите, ако се наложи добавете брашно.


След като е готово оставете да почине 15-20 минути. Разделете го на 3 по-големи части и 1 по-малка.


Отделете топките в съд и започнете с голямата топка. Разточете с точилка. Да се получи лист с големината на вашата тава. Преди това си подгответе тавата- покрийте с пергамент. Сега разточеният лист го наместете в тавата и поръсете с 100 гр. сирене, шарена сол и лъжица олио. След като направите това, вземете следващата голяма топка и направете същото като първата и пак поръсете сирене, олио и шарена сол. Направете и третата топка като първите- тя е за отгоре, сега не ръсете с нищо, а започнете да моделирате Вашето творение!
Нарежете на 4 и още веднъж на 4, като не режете до вътре.


После с остър нож направете прорези на всяко парче- от вътре навън, но не до края.


Получава се като парче с прорез. Сега хванете единият край и подпъхнете отдолу и изтеглете до края. Да стане като усукано. Получава се нали. Направете всяко парче така. С малката топка оформих цветето в средата на питката.


Оставете да втаса около 30 минути, след това намажете с яйчената смес и в краищата поръсете сусам. Нашето слънце трябва да грее.
Фурната трябва да е загрята на 180 С, като сложа питката усилвам на 200 С и пека 30-40 минути. Проверявам с дървен шиш.


След като е готова намажете отгоре с масло, така коричката отгоре леко ще омекне.


Желая Ви повече хубави дни и поводи за празнуване!


Няма коментари:

Публикуване на коментар