понеделник, 20 април 2015 г.

ФРАНЗЕЛИ

По принцип си правя хляб в пекарната но този път реших да предложа един по-различен вариант и така стигнах до идеята за франзели. Вкусни с хрупкава коричка досущ като френски. Хлябът винаги присъства на нашета трапеза.


Продукти:

360 мл. вода
100 мл. прясно мляко
3 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
8 гр. суха мая или
20 гр. жива мая
800 гр. брашно

сусам по желание

Начин на приготвяне:

Понеже тук се борави с точни мерки, хубаво е да имате кухненска везна. Тя няма да ви е излишна.
Понеже времето ми е кът и все бързам да приготвя много неща наведнъж, затова омесих тестото в пекарната на такава програма. Ако решите да се сдобиете с хлебопекарна избирайте среден клас или по-висок за да Ви върши работата за, която сте я взели.
И така отварям капака на пекарната и започвам да слагам всички продукти по реда на описанието, като от брашното отделям около 100-150 гр за оформяне после. И така натискам копчето и тя си работи а Вие си шетате или си лакирате ноктите  :)
След упорита работа тестото е омесено и готово. Сложете го върху набрашнен плот. (нали отделихте брашно)


Ето готовото тесто. То се разделя на 4 равни части- едната средно да тежи около 310 гр.


След това започваме да оформяме франзелите една по една с дължина около 30- 40 сантиметра но не повече. Нареждам в тава на която съм сложила пергамент.


Между франзелите нагъвам от самата хартия да не се слепнат при втасването за всеки случай. Правя прорези с остър нож и оставям да втаса около час и 30 минути. Обема се увеличава двойно. После ако решите може да поръсите със сусам или микс от семана, като предварително намажете франзелата с олио.
Приготвили сме всичко сега е ред да ги изпечем. За целта включваме фурната на 180 С и най-отдолу слагам купичка с вода. Така франзелата става с хрупкава коричка и пухкава отвътре.


Изчакваме да се опекат леко до златисто. След като са готови извадете на решетка и оставете да се охладят добре.


Много се радвам на творението си! Децата даже си направиха и сандвичи.
Има неща които не мога да обясня с думи, но това което правя, го правя с голямо удоволствие! Всичко се получава, когато е правено с удоволствие. Желая Ви добър Апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар