неделя, 10 януари 2016 г.

ТОРТА "НОСТАЛГИЯ"

Тази торта е тип италианска, но изцяло по моя фантазия. Носталгия по Италия. Миналата година ми се ходеше и тази пак ми се ходи до там. Е, не изключено един ден и да ми се отдаде такава възможност. Бишкоти, маскарпоне и горчиво кафе, много добра комбинация, добавих карамел и едро натрошени орехи за завършек. Получи се уникално вкусно като от първокласните сладкарници.

Продукти:

30 бр. бишкоти
за напояване на бишкотите:
200 мл. прясно мляко
1 кафе еспресо
4 с.л. захар
за крема:
100 гр. черен шоколад
60 гр. краве масло
2 жълтъка
1 студено кафе
2 желатина
500 гр. маскарпоне
1 ч.ч. захар
200 мл. сметана сладкарска
за карамела:
200 мл. сладкарска сметана
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 ч.ч. едро натрошени орехи

Начин на приготвяне:
Първо си направих сиропа за напояване на бишкотите- смесих млякото, кафето и захарта.
След това започнах да правя крема. Разтопих шоколада с маслото на водна баня.
Разбих маскарпонето с жълтъците.


Разтворих желатина и го смесих с кафето и добавих към разбитото маскарпоне, на тънка струйка добавих и шоколада. Рзбих добре с миксер до еднородна смес. Разбивамв захарта със сметаната и после смесваме с предната смес. Да се получи хубав крем!


Сега можем да сглобим тортата. За целта използваме форма с подвижно дъно. Намазвам малко от самият крем на дъното. Топвам бишкотата в сиропа и редя докато се направи един ред, после мажа обилно с 1/2 от сместа и пакредя с напоени бишкоти. Накрая сипвам и другата част от крема и заравнявам отгоре. Прибирам в хладилник за около 3 часа хубаво да стегне.
През това време си правим карамела.


Сипваме захарта в касерола и нагряваме да се карамелизира, после добавяме сметаната и солта. Разбъркваме и чакаме да стане хубава еднородна смес. Като се охлади още се сгъстява.
Вадим тортата от формата и преместваме в подходящ поднос, заливаме с 1/2 от полученият карамел. В другата част слагаме орехите разбъркваме и украсяваме в края на тортата.




Добър апетит! Приятели ето, че мина една година на моят блог. Може да се каже, че имаме рожден ден. Е, още сме много малки, едвам прохождащи, но вече имаме и награди. Първа награда в конкурса "Питай и О' Питай" на Dr. Oetker Bulgaria .



Тази награда ми бе дадена за моето сладко от цели ягоди.


Също така искам да благодаря и на "Захарни заводи".


Приятели, Вие правите живота ни по-сладък!


И накрая искам да благодаря и на Вас скъпи мои читатели. приятели и почитатели, че бяхте до мен и ме подкрепяхте. Желая ви много здраве щастие и успех през цялата година НАЗДРАВЕ!!!



И понеже съм на италианска тематика ще Ви поздравя с една любима песен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар