неделя, 24 ноември 2019 г.

Персийски Тутманик

Когато се връщам назад в годините и в детските ми спомени, то няма как да забравя за този Персийски тутманик. Това беше бързата закуска, която моята майка приготвяше в уикендите. Задължително го правеше с домашни яйца, ама и това не беше проблем, защото си имахме кокошки. :) Няма да забравя и също, как обикалях полоците по няколко пъти да проверявам дали са снесли кокошчиците. Тогава не знаех, че те снасят само по веднъж на ден. Събирах яйцата в една малка кошничка и после ги давах на майка да ги инспектира. Тя проверяваше не дали са хубави яйцата, а колко ще съм потрошила докато ги занеса. Много забавно беше!
Всичко каквото мама приготвяше беше много вкус. Този аромат на Персийски тутманик  го помня и до днес.


Продукти:

4 яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. хлебна сода, 1 к.л. ситна сол, 2 ч.ч. брашно, 200 гр. сирене

Начин на приготвяне:

Рзтворете содата в киселото мляко да шупне.

мляко

Разбийте хубаво яйцата с миксер, може и с телена бъркалка, добавете млякото с кипналата сода и сол, след това олиото и брашното. Най-накрая натрошете сиренето и разбъркайте.

смес-за-тутманик

Докато бъркате сместа за персийският тутманик е хубаво да си включите фурната за да ви загрява на 180°С. Подгответе си тавичка с диаметър 20 см, намажете дъното с масло и сипете готовата смес в нея. Сега е време да изпечете тутманика.

Персийски-Тутманик

Пека на 180°С с вентилатор, като тавичката я поставям на първо ниво.

Персийски-Тутманик

И понеже всяка фурна пече по различен начин не мога да ви кажа за колко време ще го изпечете, но със сигурност няма да е по-малко от 30 минути. Преди да извадите от фурната направете проба с дървена клечка и ако излиза суха значи всичко е наред.

Персийски-Тутманик

Печете до златисто и докато печете ше осещате аромата, който е зашеметяващ. Аромат на топлина и уют.

Персийски-Тутманик

След като вече сте изпекли тутманика извадете от фурната и после изчакайте 10 минути леко да се отвърне! През това време си подгответе масата, Мляко, сирене, може би някакво сладко и каквото обичате. Нарежете тутманика на парчета и сядайте на закуска. И да знаете закуската не е за испускане, тя е най-важна! 🙂

Добър Апетит и да ви е сладко!

Персийски-Тутманик

Препоръчвам да опитате и Усукан Тутманик със сирене, също по рецепта на моята майка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар