Всичко каквото мама приготвяше беше много вкус. Този аромат на Персийски тутманик го помня и до днес.
Продукти:
4 яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. хлебна сода, 1 к.л. ситна сол, 2 ч.ч. брашно, 200 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Рзтворете содата в киселото мляко да шупне.
Разбийте хубаво яйцата с миксер, може и с телена бъркалка, добавете млякото с кипналата сода и сол, след това олиото и брашното. Най-накрая натрошете сиренето и разбъркайте.
Докато бъркате сместа за персийският тутманик е хубаво да си включите фурната за да ви загрява на 180°С. Подгответе си тавичка с диаметър 20 см, намажете дъното с масло и сипете готовата смес в нея. Сега е време да изпечете тутманика.
Пека на 180°С с вентилатор, като тавичката я поставям на първо ниво.
И понеже всяка фурна пече по различен начин не мога да ви кажа за колко време ще го изпечете, но със сигурност няма да е по-малко от 30 минути. Преди да извадите от фурната направете проба с дървена клечка и ако излиза суха значи всичко е наред.
Печете до златисто и докато печете ше осещате аромата, който е зашеметяващ. Аромат на топлина и уют.
След като вече сте изпекли тутманика извадете от фурната и после изчакайте 10 минути леко да се отвърне! През това време си подгответе масата, Мляко, сирене, може би някакво сладко и каквото обичате. Нарежете тутманика на парчета и сядайте на закуска. И да знаете закуската не е за испускане, тя е най-важна! 🙂
Добър Апетит и да ви е сладко!
Препоръчвам да опитате и Усукан Тутманик със сирене, също по рецепта на моята майка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар