Продукти:
380 гр. брашно, 100 гр. бадемово брашно, 3 гр. сол, 4 гр. сода, 226 гр. краве масло, 135 гр. захар, 2 яйца, 1 ч.л. ванилов екстрат
300 гр. малиново сладко и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесете двата вида брашна, сол и сода. Разбъркайте с лъжица или телена бъркалка за да премесят добре. В друга купа поставете маслото и захарта и разбийте с миксер до получаване на хубав крем. След това чукнете яйцата и ги добавете към маслената смес. Продължете с миксера до еднородност. Добавете ванилия за аромат. След това към тази смес започнете да добавяте на порции от брашното, като бъркате с лъжица. Постоянно бъркате и добавяте от брашното докато се получи хубаво тесто. След това прехвърлете на плот дооформете в топка, разделете на две. Увийте в найлонов стреч и приберете в хладилник за около 2 часа.
След като тестото престои в хладилник извадете едната част и разточете върху набрашнен плот. Дебелината не листа да е около 3 мм.
След като разточите на нужната дебелина с формички изрежете сладките.
Едното тесто го правя на плътна сладка, а другото оформям пак със същата големина само че в средата изрязвам още веднъж, за да се получи малко прозорче. Искам да вмъкна едно малко пояснение относно тестото. Това тесто не е като за баница, точи се внимателно като търкаляте точилката внимателно. Не е нужно да прилагате голям натиск. Ако е необходимо и осещате, че точилката ви залепва, то напудрете я с брашно, но без да прекалявате! Другите тесто оформих по този начин. Ето така…
Изрязаните сладки подреждам в тава покрита с пергамент.
Пека на 180°С на предварително загрята фурна за 10 минути. След това ги изваждам и изчаквам да се охладят. След като се охладят напълно започвам да ги сглобявам, като на плътната сладка намазвам с малиново сладко. Тези с изрязаните прозорчета първо ги поръсвам с пудра захар и тогава слепвам с намазаната сладка.
Готовите и вече слепени Линцер сладки подреждам в подходяща чиния.
Надявам се да се съгласите с мен, че много добре ще стоят на празничната маса. За вкуса и аромата ако трябва да кажа нещо, то е … Не се бавете, а опитайте! Много хубав вкус, мисля, че се дължи на бадемовото брашно и комбинацията с малиновото сладко. Направо са върхът!
Няма коментари:
Публикуване на коментар