понеделник, 4 ноември 2019 г.

Дребните сладки на мама

Чудех се как да озаглавя тези сладки, така, че да са лесно запомнящи се. Мислех да ги кръстя Ангелски, защото са невероятно вкусни. После си викам може и Пръхкави дребни сладки, да такива са, но е съвсем недостатъчно. И понеже  са ми спомен от детството ги кръстих "Дребните сладки на мама".
Малко компоненти, ароматни и толкова вкусни.  Много често татко се шегува с майка ми като и казва, че и е остаряло букварчето вече. Но казвам ви, тези сладки са изпитани многократно и не бих променила нищо в рецептата.



Продукти:

3 яйца, 300 гр. мас, 200 гр. захар, 500 гр. брашно, 1 ч.л. ванилов екстрат

Пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

Сипете брашното в купа и добавете, яйцата, свинската мас, захар и ванилията. Омесете меко тесто. После доомесете на плоскост, като переодично поръсвате брашно. Тестото трябва да остане меко, за да може после лесно да се работи с него.

Тесто-за сладки

После загряваме фурната на 200°С. Покриваме голяма тава с пергамент. Тестото се пълни в шприц със звездовиден накрайник. Шприцоваме  дълги форми с дължина около 5-6 см. приличащи на гъсенички.

дребни-сладки

Изпичаме за около 12 минути до златисто. Още докато са топли се овалват в пудра захар и се подреждат в купа или някакъв друг съд.

бисквити

От това тесто може да направите и локумени топчета и ще приличат на Арменските сладки. Много лесно се работи с това тесто, а като се изпече са наистина невероятни! Опитайте!

Дребните-сладки-на-мама

Дребните-сладки-на-мама

И докато ви пиша рецептата мисля, да опитам от тези Дребните сладки на мама. Имам и топло кафе, но може да опитате с чай или топло мляко. Сигурна съм, че добре ще се получи.

Дребните-сладки-на-мама

Колкото и да обичам да експериментирам с различни рецепти, то няма как в един момент сякаш искам да опитам нещо от доброто старо време. Няма да губя повече време, ще ви пожелая Добър Апетит и до Сладки срещи!

Дребните-сладки-на-мама

Има още интересни рецепти за бисквитки и дребни сладки – ще ги откриете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар