сряда, 15 април 2020 г.

Торта Бейлис

Ето, че измина още една година и блога ми стана на 5 години. През изминалата година се случиха много хубави неща, но най-ярко ще остане наградата и подаръка, който получих от Бейлис. Затова реших и тортата ми да бъде такава, вкусна, богата и омайна. С торта Бейлис с едно парче не може, мисля, че поне по две трябва да са в чиния, за да е добре за всички. Уникална е, страшна вкусотия се получи, а Бейлис добавя допълнителни нотки за да се завърши тази симфония.


Сега ще ви разкажа за подаръка, който получих от Бейлис. Преди време във фейсбук беше организирана игра The Baileys Cookbook. Там трябваше да споделим рецепта със снимка на десерт в който да има Baileys. Аз направих Мус Бейлис, много лек и приятен на вкус.

Мус Бейлис

Искам да изкажа моята благодарност за гласуваното доверие и за тази огромна награда. За мен е истинска чест. Спечелих  Първа награда- Дизайнерски планетарен миксер. Нямам думи да изразя радостта си. То беше скачане, викове, прегръдки и знаете ли защо? Защото този миксер беше една моя мечта, но никога не съм и предполагала, че ще го получа като подарък. Благодаря, че ми върнахте надеждата!

За всички вас, които четете сега, искам да кажа. Не спирайте да мечтаете, наистина мечтите се сбъдват и те се сбъдват в точно определен момент дори когато не очакваме.

миксер

И сега ще премина към рецептата, че много се разговорих.

Продукти:

За блатовете:

270 гр. брашно, 100 гр. какао, 250 гр. захар, 1 ч.л. хлебна сода, 1 ч.л. бакпулвер, 200 мл. прясно мляко+ 1 с.л. ябълков оцет, 120 мл. топло кафе, 80 мл. олио, 2 яйца, 2 ч.л. ванилова есенция, 3 с.л. Baileys

За сиропиране на блатовете: 1 ч.ч. захар, 1, 1/2 ч.ч. вода

За крема: 250 мл. сметана, 100 гр. черен белгийски шоколад, 1 к.ч Baileys

Начин на приготвяне:

Тази торта Бейлис се приготвя много лесно. Поискате ли нещо сладичко, то това е много добро решение, за делници, за празници и за всякакви капризи.

В купа смесете сухите съставки и разбъркайте да стане еднородно. В друга купа смесете яйцата с олиото, ванилията, Бейлис и млякото с оцета. Всичко това се смесва много добре и после се добавя към сухата смес. Бъркайте да стене на гъста каша, а накрая добавете топлото кафе.

блат

Така от тази смес се разделя на две части и се пече на 180°С, а тавичката да е с диаметър 20 см. След като се изпекат блатовете се изваждат и оставят да се охладят върху решетка.

Да си направим перфектен сироп за заливка

Ще ви споделя моят начин за сиропиране на тази торта. Карамелизирам захарта и добавям водата. След това оставям да поври сиропа за 2-3 минути. След това го отместете от котлона малко да се охлади.

торта-бейлис

Разбира се дойде време да направим и крема. Разтопете шоколада на водна баня и после охладете до телесна температура. Така, че да може да потопите спокойно пръст в него без да ви пари. 😉 Започнете да разбивате сметаната и преди да започне да образува връхчета добавете Baileys, а след това на тънка струйка добавете шоколада като продължавате да разбивате с миксер. Вкусен е този крем пръстите да си оближеш!

торта-бейлис

Сглобяване на торта Бейлис:

Върху поднос поставяме блат, след това сиропираме равномерно и нанасяме част от крема. Поставяме вторият блат и отново сиропираме, след това нанасяме от крема и подмазваме цялата торта. За украсата може да импровизирате по ваш си начин. Аз използвах звездовиден накрайник, като оформих рози. След като приключите с тортата е хубаво да я приберете в хладилник за 3-4 часа. Така ще е още по-вкусна. Заслужава си чакането ще останете възхитени. Абсолютна е! Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар