четвъртък, 30 април 2020 г.

Кюфтенца от черен ориз

Преди време ви представих рецепта на Императорски ориз с морски дарове. Днес ще няправя кюфтенца от черен ориз. За тези, които не знаят ще поясня, че императорски ориз и черен ориз е едно и също. Понеже бях си купила 500 гр. от този ориз се чудех как най-функционално да го употребя. И двете рецепти за този ориз са много сполучливи, като при втората за кюфтенцата може да използвате и бял ориз, ако случайно не откриете черен ориз. Опитвала съм и двата варианта така, че няма да сбъркате. Даже ще ви дам един съвет. Ако случайно сте пекли нещо с ориз, но по случайност сте прекалили с ориза и той ви остава, през спокойно може да завъртите едни кюфтенца. Умно нали? Храна не се изхвърля!


Продукти за 20 бр.

200 гр. черен ориз, 2 средни по големина моркова или 1 по-голям, 3 стръкчета зелен лук, 200 гр. сирене,    100 гр. кашкавал, 1 яйце, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер на вкус

За овалване: галета, сусам, черен кимион на зърна

Начин на приготвяне:

Накиснете черният ориз в студена вода от предната вечер. След това го отцедете добре. Нарежете ситно стръкчетата лук на ситно и настържете морковите на ситно ренде. Сложете ги да се задушават в тенджера с мазнина на дъното. След като омекнат, добавете ориза. Разбъркайте добре и залейте с 1/2 литра вряща вода. Овкусете със сол и черен пипер и оставете ястието да се вари.

Кюфтенца-от-черен-ориз

Свареният ориз оставете да се охлади настрана. След това го разбъркайте с едно яйце, натрошеното сирене, настърганият кашкавал и накълцаният магданоз. Омесете като кайма, то и на цвят е долу-горе същото. 🙂

Кюфтенца-от-черен-ориз

С помощта на лъжица за сладолед оформете кюфтенца, като топчици. Сладурски са и ухаят прекрасно! Направете си сухата смес за овалване. Оваляйте кюфтенцата и пържете в загрята мазнина. Пържете до получаване на златист загар. Между другото много бързо се пържат, само да хванат коричка и тя да е леко хрупкава.

Кюфтенца-от-черен-ориз

След като сте готови с кюфтенцата от черен ориз може да помислите и за саладката. Аз избрах да направя свежа салата с репички, зелен лук и краставица, но ми идва наум, че и с таратор ще е добре.

Кюфтенца-от-черен-ориз

Страхотни се получиха кюфтенцата от черен ориз.  Ами Добър Апетит тогава!


Няма коментари:

Публикуване на коментар