Продукти за 20 бр.
200 гр. черен ориз, 2 средни по големина моркова или 1 по-голям, 3 стръкчета зелен лук, 200 гр. сирене, 100 гр. кашкавал, 1 яйце, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер на вкус
За овалване: галета, сусам, черен кимион на зърна
Начин на приготвяне:
Накиснете черният ориз в студена вода от предната вечер. След това го отцедете добре. Нарежете ситно стръкчетата лук на ситно и настържете морковите на ситно ренде. Сложете ги да се задушават в тенджера с мазнина на дъното. След като омекнат, добавете ориза. Разбъркайте добре и залейте с 1/2 литра вряща вода. Овкусете със сол и черен пипер и оставете ястието да се вари.
Свареният ориз оставете да се охлади настрана. След това го разбъркайте с едно яйце, натрошеното сирене, настърганият кашкавал и накълцаният магданоз. Омесете като кайма, то и на цвят е долу-горе същото. 🙂
С помощта на лъжица за сладолед оформете кюфтенца, като топчици. Сладурски са и ухаят прекрасно! Направете си сухата смес за овалване. Оваляйте кюфтенцата и пържете в загрята мазнина. Пържете до получаване на златист загар. Между другото много бързо се пържат, само да хванат коричка и тя да е леко хрупкава.
След като сте готови с кюфтенцата от черен ориз може да помислите и за саладката. Аз избрах да направя свежа салата с репички, зелен лук и краставица, но ми идва наум, че и с таратор ще е добре.
Страхотни се получиха кюфтенцата от черен ориз. Ами Добър Апетит тогава!
Няма коментари:
Публикуване на коментар