Продукти:
200 гр. захар, 100 мл. вода, 1/4 ч.л. лимонтозу, 200 гр. брашно, 1 ванилия
Начин на приготвяне:
В тиган запечете брашното до златисто. Докато запичате брашното бъркайте непрестанно за да става равномерно.
След като брашното е готово пресипете го в табла или тава и оставете да се охлади. След това му добавете ванилията и разбъркайте. Следващата стъпка е да приготвим еластичен карамел. Звучи сложно, но не е така. В съд сипваме водата, захарта и лимонтозуто, разбъркваме и оставяме да заври. Този процес продължава около 15 минути. Водата започва да се изпарява и сиропа се сгъстява. Направих проба на сиропа като капнах в съд с вода. Сгъстеният сироп пада на дъното на съда, но после лесно се събира с пръсти. Тази проба ми показа, че спирам варенето на сиропа. Другият знак е, че сиропа започна да променя цвета си леко да потъмнява и леко замирисва на карамел.
След това махам от котлона и започвам да бъркам за да се охлади. Понеже в миналото съм се изгаряла с карамел, затова действах много внимателно. И така- в порцеланова купа поставям силиконова подложка и сипвам вече полуохладеният карамел.
После започвам да повдигам подложката от всички страни последователно, за да продължи да се охлажда. След това премествам подложката с карамела на плота.
Продължавам лекото замесване- вдигам единият край и прилепвам към карамела, после другият край и така докато карамела стане достатъчно охладен, за да се работи с ръце.
След това вече може спокойно да се моделира с карамела, омесваме го няколко пъти и после го оформяме като геврек.
След това преместваме карамеленият геврек в изпеченото, но охладено брашно. След това започвам да разпъвам с ръце, като ръцете и пръстите избутват карамела и окръжността става по голяма. Превивам и пак изтеглям с ръце. Това се повтаря докато получите тънки нишки, тънки като коприна. И за да ви улесня напълно ще ви дам едно видео за да придобиете по-точна представа за това разпъване или изтегляне.
Ето и при мен се получи доста добре, пръстите да си оближеш.
След като вече приготвих моята финна прежда –
За направата на Пишмание си приготвих една малка чашка. Чашката трябва да е подсушена. Хванете пишманието и ги стръскайте, за да изпада излишното брашно. Късате хапка и поставяте в чашката, за да заеме нейната форма. После полученото кълбенце обърнете в чиния. Така се обработва цялото количество докато сърши пишмането.
Сигурна съм, че има и други варианти за приготвяне на Пишмание. Аз опитах този начин и не ми се стори трудно. Е наготово и най-лесно да отидеш да магазина 🙂 🙂 🙂 Когато го приготвих се обадих на дъщерята да и се похваля, че съм приготвила Пишмание. Тя се засмя казваки е стана ли пишмян? Не, всичко е наред, беше ми много забавно и с интерес наблюдавах как карамела се променя в ръцете ми. Направо невероятно! Чувствам се възхитена и удовлетворена.
А сега, направети си едно горчиво кафе и се подсладете. Да ви е сладко!
Опитайте и другите ми рецепти от Турската кухня!
Няма коментари:
Публикуване на коментар