Продукти:
За тестото: 500 гр. брашно, 250 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. суха мая, 1/2 ч.л. сол, 1 яйце, 200 гр. краве масло за намазване на разточеното тесто
За крема: 1 яйце, 3 с.л. нишесте, 1 ч.ч. захар, 500 мл. прясно мляко, 1 ванилия, щипка сол, 1 с.л. масло
За намазване на пая 1 жълтък, 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното със солта. Затоплете съвсем леко млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте маята да се разтаи. Оставете за 5 минути на страни и като започне да прави балончета добавете яйцето. Разбъркайте и сипете в брашното.
Омесете меко тесто, като не добавяте повече брашно, това количество е напълно достатъчно. След като се събере в купата, извадете тестото от купата и продължете да месите докато се изглади около 5 минути. След това разделете на две части. Разточете едната част на тънка кора с дебелина 1 мм най-много 2 мм. След това намажете с масло и навийте на руло, а после свийте на охлюв. Поставете в чиния и покрийте със стреч, и приберете в хладилник. Така постъпете и с другата част от тестото.
Така приготвеното тесто трябва да престои в хладилник за около два часа. Нека да си почива в хладилника и да преминем към крема.
Приготвям вкусен домашен крем.
Сега ще ви разкажа за моят вариант на този крем. Разбивам яйцето със захарта и после добавям царевичното нишесте. След това добавям млякото и разбърквам. Когато вече захарта е напълно разтворена поставям съда на среден огън.
Крема се бърка постоянно за да не загори. След като се сгъсти достатъчно се маха от огъня. Добавям ванилията и маслото. Разбърква се добре и се покрива отгоре със стреч.
Крема вече е охладен напълно и тестото е готово за работа, минало е достатъчно време…
Сглобяване на Египетски пай.
Тези две части, които поставихме в хладилника да се охлаждат трябва да се разточат. Това става като се взема едната разточва се, като на плота се поръсва леко с брашно.
Разточва се до толкова, че като премерите да ви излиза около 1-2 см. в страни. После при зглобяване да може да ви се застъпи и крема да не излезе. Формата която използвах е с диаметър 22 см. Намажете формата с масло за да не залепне. След като разточите първата част я поставете на дъното на формата. След това сипете крема и преминете към разточване на втората част.
След като сте я разточили като първата, внимателно я поставете отгоре върху крема. Надупчете с остър нож. Разбийте жълтък с олио и намажете отгоре.
Паят се пече в предварително загрята фурна на 180°С до златисто. На мен ми отне около 45 минути, за този приятен загар.
Отгоре се получава хрупкава коричка а вътре пълнеж от нежен крем. Многобройни пластове, истинско вълшебство. Аромата е неповторим, но трябваше да изчакам малко да се охлади преди да си отрежа парче.
Когато паят се охлади напълно поръсете с пудра захар.
Е, време е да се насладя на едно парче. Мммм, такава вкусотия не бях опитвала до сега. Наистина уникален. Опитвам и си мисля, че няма да ми стигне това парче. Толкова е вкусен!
Да ви е сладко!
За още варианти на пай, погледнете и другите ми рецепти от Тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар