вторник, 3 ноември 2020 г.

Шахматна Торта

 Тази Шахматна торта беше като специалитет на моята майка. Зададеше ли се празник тя я приготвяше и понякога така се развихряше с идеите си, че добавяше още етажи отгоре. Но винаги тази торта изглеждаше перфектно и беше вкусна. Шахматна торта ми е точно казано вкус от детството. Мина доста време, все я отлагах във времето да я приготвя. Това, което ви показвам в момента е моят първи път на тази торта. Затова в обясненията ще добавя и съвети как да си я приготвите и тя да стои перфектно и вие да сте доволни от резултата.


Продукти:

За блатовете: 4 яйца, 2 ч.ч. захар, 100 мл. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 2 ч.л. хлебна сода, ванилия, 2 ч.ч. брашно, 3 с.л. какао

За крема: 250 гр. краве масло, 4 ч.ч. пудра захар, 1 с.л. уиски (ром или коняк), 4-5 с.л. прясно мляко

За сиропиране на тортата: 2/3 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч. вода

Чаена та чаша която използвам е с вместимост 250 мл. Яйцата са с размер L.

Начин на приготвяне:

Разбърквам първо цялата смес за блатовете и после деля сместа на две, като в едната смес добявам какао!

Разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото и олиото. Смесваме сухите съставки- брашно, сода и бакпулвер, пресяваме ги както са заедно и после добавяме към яйчената смяс на порции. Бъркате с миксер на средна скорост. Както казах по-горе правите сместа и после делите на две части.

смес-торта

Бялата смес може да я сложите и да я изпечете. Формата в която пека блата е с диаметър 22 см. Фурната е предварително загрята на 180°С. Ако формата е обикновена ще е хубаво да я намажете с масло и после да я напудрите с брашно. Също така може на дъното да изрежете кръг от оризова хартия и така ще намазните само страниците.

Към другата смес се добавя какаото и се разбърква. Когато е готов белият блат се изпича и какаовият блат на същата температура. Изпичат се блатовете и после всеки блат се дели на две. Другият вариант, който в случая мисля, че ще е по-добре да последвате е да разделите бялата и кафявата на смес на още две и да изпечете четири блата. Това вие си преценяте, както ви е удобно. Както и да е, крайният резултат трябва да имате четири платки.  След това с помоща на три съда с различен диаметър се изрязват концетрично. Размествате частите от блат така, че да се редуват бяло и черно. След разместване на частите отново получавате четири блата.

Шахматна-Торта

Аз използвах два съда, но съм сигурна, че ако се използват три съда ще е по-красиво. Нищо следващият път и на мен ми е за първи опит. Оставете блатовете хубаво да се охладят!

Време е да разбъркате крема

Кравето масло трябва да е размекнато на стайна температура. Поставете го в дълбок съд и разбийте с миксер. Пресейте пудрата захар и започнете да я добавяте на порции. Когато започне крема да става прекалено гъст се добавя прясно мляко. Когато постигнете желаната консистенция добавете уискито и разбъркайте.

маслен-крем

Този крем е точно като от миналото, такъв от моето детство. Така ме връща далеч в моите спомени. Спомням си моята майка и после задължително някой облизваше щеките на миксера. И вие ли правехте така? 🙂

Направете сиропа. В съд сложете водата и захарта и загрейте на котлон. Ако искате да има аромат може да добавите уиски или ванилия. Както предпочитате, ако тортата ще я предлагате на деца то тогава преминете към варианта с ванилията. Оставете да се охлади. Тази крачка е важна, за да не ви се прецака крема!

Сглобяване на тортата

Поставете първата платка направо на подноса. Сиропирайте я с помощта на четка, така е по-лесно. Не мислите ли? След това намажете с крем и поставете втората платка и пак сиропирате. Когато редите Шахматната торта отново се съобразявате с правилото черно и бяло, но тук се ръководите по външната част. И така наряждате цялата торта като накрая завършвате като омажете тортата от всички страни.

Шахматна-Торта

В страни на тортата може да разтопите 150 гр. шоколад с 3 с.л. олио и да я обиколите цялата. Отгоре направете решетка и поръсете с какао. Може да наредите квадратчета от бял и черен шоколад, също ще бъде много ефектно.

Шахматна-Торта

После приберете в хладилник да стегне за един час. Не знам за вас, но аз нямах търпение да си отрежа парче. Уж щеше да е малко само да опитам, но не стана номера. Много е готина леко сочна с вкусен нежен крем, който веднага се топи в устата. С тази торта винаги си шах и мат с пешката. Неочаквано удоволствие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар