вторник, 10 ноември 2020 г.

Сконс с боровинки (Scones)

 От това, което чета във виртуалното пространство разбирам, че тези маслени бисквити са с доста стара история. Като за тяхна родина се определя Шотландия. От доста време дъщерята ме предизвиква да ги направя, но аз все се отлагах. Знам, че за всяко нещо си има време и място. Та да се върна на сконса- те могат да се приготвят по различен начин- сладък и солен вариант. Аз избрах да направя Сконс с боровинки (Scones), защото сякаш някак си ме доближава до Коледа. Усеща се оня прекрасен аромат, който сякаш те завлядява. А и времето захладня тъкмо е подходящо за чай със Сконс с боровинки (Scones).


Продукти:

2 яйца, 100 гр. краве масло, 450 гр. брашно, 1/3 ч.ч. захар, 1 с.л. бакпулвер, ванилия, 1 шепа сушени червени боровинки, 220 мл. прясно мляко, щипка сол

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, захарта и солта. Разбъркайте с телена бъркалка, за да се смесят равномерно съставките. Добавете маслото на кубчета и разтрийте добре. Размачкайте докато се получат груби трохи. След това добавете сушените боровинки, яйцата и млякото. Омесете меко тесто. След това приберете в хладилник за 30 минути.

тесто-сконс

Набрашнете плота и разточете тестото, ако ви лепне по ръцете и точилката поръсете леко с брашно. Разточете с дебелина на листа около 2 см. Изберете чаша с диаметър 4-5 см. и отрежете кръгчета от тестото.

Сконс-с-боровинки-(Scones)

Готовите кръгчета тесто преместете в тава застлана с пергамент. За по-голяма изисканост на Сконс с боровинки (Scones), може да ги намажете с разбито яйце.

Сконс-с-боровинки-(Scones)

След това изпечете на 200°С за около 20 минути. Печете до златисто. След като се изпекат се пренасят върху решетка за да се охладят.

Сконс-с-боровинки-(Scones)

Колкото чашата е по тънка с която режете кръгчетата, толкова по-хубави форми ще получите. Трябва да им се насладите.  Могат да се консумират докато са още топлички или охладени. Също така ако мислите, че са ви множко, то тогава поставете ги в кутия с капак и ги замръзете. При нужда може да си вадите от там, оствяте за кратко на стайна температура и после си хапвате.

Сконс-с-боровинки-(Scones)

По принцип това са типични бисквити за чай. Има си даже начин за похапване. Срязва се бисквитката на две и после се маже с масло и сладко. След това се слепват и се похапва като се преглъща с чай. На вид може да ви заприличат на нашите курабии, но това е само на вид, по вкус са много различни. Е, за мен е вече време за топъл чай и Сконс с боровинки (Scones).  Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар