неделя, 1 ноември 2020 г.

Джолан по баварски

 

Джолан по баварски- истинска наслада!

Преди уикенда ходихме на пазар да купим някой неща, които ще са ни необходими. Крачейки из големият магазин в една хладилна витрина ми се мярна, че има джолани. И така накъдето и да тръгнех сякаш всичко свършваше до тази витрина. Изведнъж вече не издържах и казвам на сина си:- Мите, какво ще кажеш да метна това джуланче във фурната? Леле каква вкусотия ще се получи! Само стой и гледай! - е, на него не трябваше и да му обеснявам, все пак става въпрос за мръвка.

От дъщеря ми пък знам, че баварците много обичат да готвят с тъмна бира и така ще се възползвам от нейната идея. И ето, че се получи чуден джулан по баварски. Жалко, че я няма тук при нас, но като си дойде ще и направя. Крехко месце и толкова апетитно със зачервена кожичка отгоре. Определено баварците ги разбират тези работи.


Продукти:

800 гр. свински джолан, черен пипер, сол на вкус, червен пипер, 3-4 скилидки чесън, 400 мл. тъмна бира

За гарнитурата: 1 кг. картофи и 10 моркова, сол, копър, 1 с.л. мед, зехтин, зелен лук (пера)

Начин на приготвяне:

Измийте и после подсушете джолана. Намерете му удобен съд в който ще го печете. Настанете го удобно в съда и го посолете. Обелете и скучайте скилидките чесън. В купичка сипете 2 с.л. зехтин, червен пипер и чесновата паста- разбъркайте добре и после с четка намажете джолана от всички страни. Отгоре поръсете с черен пипер. В страни до джолана, не върху него добавете бирата. Покрийте с фолио и печете на 180°С за около 3 часа, а след това премахнете фолиото и с лъжица облейте джолана със соса в тавата. Продължете печенето, но вече без фолио за още един час. След това ще имате един неповторим джолан по баварски.

 

 

Джолан-по-баварски

Нека да помислим и за гарнитурата!

Обелете картофите и нарежете на парчета със средна големина. Сложете в тенджера със студена вода и сварете. Картофите се варят до готовност. След това се отцеждат от водата и се оставят за да се охладят. Овкусяват се със сол, ситно нарязан зелен лук и зехтин. Отгоре може да поръсите с накълцан на ситно копър или магданоз.

Джолан-по-баварски

Измийте и обелете морковите. Поставете ги в съд със студена вода и малко сол на котлон. Когато водата заври им трябва малко време за да са готови.  Вадя ги от водата и  подсушавам.  В купичка разбивам 1 с.л. зехтин и 1 с.л. пчелен мед. С тази смес намазвам морковите и после ги постявям във фурната на 180°С за 7-8 минути, за да придобият този блясък. След това ги вадя от фурната и ги поръсвам със сътно нарязан копър.

Джолан-по-баварски

Соса, който се получава по време на печене не го изхвърлям. Прецеждам го и после всеки си добавя. Това ястие Джулан по баварски е чудесно, върви с бира и червено вино, а гарнитурата е едно цвето допълнение. Наздраве и да ви е сладко! Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар