вторник, 9 ноември 2021 г.

Агнешко с Бакла и зелен Лук

В този период на годината няма как да пропусна да приготвя това вкусно ястие. Сигурно ви е останало още малко агнешко от празниците и се чудите как да го сготвите. Е, това е наистина добър вариант.

Баклата е богата на фибри, желязо и калий, но и не се прекалява много с нея 🙂 не е като ориза. И все пак веднъж в сезона няма да ви навреди. Това ястие го приготвям винаги по един и същи начин, както го готви моята майка. И накрая резултата е винаги един- “Пръстите да си оближеш!”


Продукти:

1 кг. агнешко, 5 с.л. олио, 2 връзки зелен лук, 1 с.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, вода, сол на вкус и пресен джоджен, 1 к.ч. зелени сливи, пресен чесън

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на порции с големина удобна за готвене. След това запържете месото в нагорещена мазнина и разбърквайте да се запечата от всички страни равномерно. След това се прибавя ситно накълцан зелен лук, сол и червен пипер. Разбъркайте и долейте около 1,5 л. вода. Почистете баклата и нарежете, ако е доста голяма.

бакла

След като сте готови с нея я добавете към ястието. Когато всичко заври се оставя да къкри на тих огън. Ако агнешкото е младо ще е нужно около час за да уври добре.  След това добавете накълцан пресен чесън. Чесъна още повече ще обогати вашето ястие. Когато всичко е увряло добре, извадете 5-6 с.л. от соса за да си разбъркате брашното. Добавете получената кашица към ястието.

Агнешко с Бакла и зелен Лук

Ястието е почти готово, но сега е момента да измиете да добавите зелените сливи. Изчакайте още 7-8 минути и оттеглете от огъня. Поръсете с накълцан пресен джоджен. Захлюпете тенджерата за 10 минути и след това може вече да разсипвате.

Агнешко с Бакла и зелен Лук

Това ястие може да си го приготвите по същият начин и с вече узряла бакла, но не забравяйте подправките, с тях се получава много по-добре.

И накрая ще ви пожелая добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар