Чудех се какъв да бъде днешният десерт! Взех си бележника разлистих го и реших. Казах си е Фъч не съм правила скоро. След козунаците за Великден исках нещо в шоколад. Мисля, че избрах подходящ десерт. Оказа се, че и продукти си имам и няма да се разхождам до магазина, да си губя времето и така запретнах ръкави и се задействах.
Продукти:
500 гр. кисело мляко
400 гр. захар
1 ч.л. хлебна сода
1 ванилия
2 с.л. какао
500 гр. брашно
Заливка:
8 с.л. захар
2 с.л. какао
250 гр. краве масло
10 с.л. вода
за гарниране: Строшени ядки
В дълбок съд сипваме млякото, содата и захарта, разбивам с миксер. После добавям ванилията, какаото и на части брашното, което е пресято. Получава се гъста смес.
Подготвяме си формата за печене. Омазнете дъното или сложете пергамент. Аз го правя с пергамент защото:
1. Не става мазно отдолу
2. По-лесно се отделя от формата
И така сипваме готовата смес във формата
и печем на 180 С отдолу като минат 20 минути, увеличете на 200 С с горен и долен реотан и доопечете. След това го извадете от фурната и оставете да се охлади.
Започнете да правите заливката. Тя се приготвя на водна баня. След като стане еднородна смес, отместете от котлона.
Нарежете Фъча и полейте отгоре със заливката. Гарнирайте с натрошените ядки. Препоръчително е да се изчака около час преди консумация, за да се поеме по-добре заливката от фъча.
Желая Ви добър апетит!
Козунак на фитили, на конци, както искате му казвайте. Тази рецепта е точно такава. Само да споделя, че тази година всички козунаци аз си ги правех и хич не ми беше мъчно за другите в търговската мрежа. Вкусът е уникален, несравним! И понеже много ги харесаха заех се пак да правя. Ето и рецептата;
Продукти:
3 яйца+1 белтък
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
20 гр жива мая или
7 гр. суха мая
2 ванилии
700 гр брашно
1/2 лимонови корички (ситно накълцани)
1/2 портокалови корички (ситно накълцани)
за мазане:
1 жълтък, 2 с.л. олио, 2 с.л. прясно мляко
и захар за поръсване, Ако решите да правите руло, пригответе си шипков мармалад (този мармалад не е водняв)
Начин на приготвяне:
Моята рецепта е с 6 яйца, обаче за да мога да меся в хлебопекарната я разделих на две и без това няма как да ги пека наведнъж. Ако решите да месите на ръка- първо си разстаете маята с 50 мл мляко 1 лъжичка захар и 2 лъжички брашно и я оставете да втаса, да се надигне двойно от обема си. След това пресейте брашното 2 пъти, издълбайте кладенче и добавяйте захар, яйца, мляко, олио, ванилия и маята (вече втасала) и коричките от лимон и портокал. Омесете тесто, такова, че да не лепне по пръстите Ви. Ако е нужно добавете още брашно. Когато го правя в хлебопекарната слагам всичко наведнъж и два пъти я пускам да го меси и когато това стане направо започвам да си оформям козунаците.
И така направили сме тестото разделям го на 2 равни части.
Вземам едната част, от нея правя козунак, а от другата руло.
Когато правя козунака разделям топката на 6 части -равни. Изтеглям с омазнени ръце и сплитам, да оформя козунака.
Тук на това видео е показано подробно.
Така оформен го оставям да втаса, а през това време правя рулото от другата топка тесто.
Него го разделям на две. Първото разточвам и мажа с мармалад, завивам го на руло.
Отмествам в страни. После разточвам и втората част, мажа с мармалад и слагам в/у него първото руло (долу горе по средата)
Нарязвам на лентички, които прибирам към рулото да стане като плитка. Слагам в подходяща форма. Формите в които пека, винаги им слагам пергамент, така никога не ми залепва или да стане мазно. Оставям да втасва, може и във фурната на 50 С, за около 30-40 минути.
Когато са готови и втасали мажа с приготвената смес отгоре и ръся със захар. Може да поставите и ядки, пека на 180 С на долно разположение на фурната.
А ето и в разчупен вариант.
Желая Ви весели празници И нека, Бог да Ви благослови изобилно!
Тези сладки са подходящи както за Великден така и за Коледа. Ухаещи с лек привкус на джинджифил. Препоръчвам я на всеки, защото са успешни. Ето и рецептата:
Продукти:
2 яйца
80 мл. пчелен мед
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. джинджифил сух на прах
1/2 ч.л. хлебна сода
2 с.л. меко краве масло
2 с.л. кисело мляко с връх
около 400 гр. брашно
1 ч.ч.= 200 мл. !!!
Начин на приготвяне:
В дълбока купа сипвам брашното
правя кладенче и сипвам другите продукти, замесвам меко тесто но да не лепне по пръстите, ако е необходимо добавете още брашно.
Така тестото ни е готово. На гладък плот разточваме с точилка около 5 мм. и режем с формички.
Нареждаме в тава покрита с пергамент и печем на 180 С.
След като са готови леко се зачервят , вадят се от фурната. Оставят се настрани за охлаждане.
Може да ги оставите и в този вид, пак ще свършат. Аз малко си поиграх като отгоре ги украсих с фондан. Вие си решавате какъв ефект искате да получите. Чао и до нови срещи!
Да ви е вкусно!!!