вторник, 23 юни 2015 г.

ТОРТА "САХЕР"

Днес е много специален ден за мен. Синът ми има рожден ден. От един месец насам си говорим за тортата- каква да бъде. Той беше категоричен, с много шоколад. Като ми даде насока съвсем ме улесни и реших това ще бъде торта "САХЕР". Много рецепти изчетох в интернет пространството, но тази е различна. Важното е, че се получи и е много вкусна. Разбира се, стигнах и до историята. Така, че тази торта си има история. Само ще ви кажа, че и до днес се прави във Виена където е създадена. Оригиналната рецепта се пази в дълбока тайна и до днес. Така, че аз само ще се доближа до оригинала за да усетя духа на Виена.

Продукти:

за блата:
220 гр. черен шоколад
150 гр. краве масло
120 гр. захар
8 яйца
100 гр. пудра захар
120 гр. брашно
300 гр. сладко от кайсии

за глазурата:
250 гр. черен шоколад
200 гр. захар
125 гр. вода

Начин на приготвяне:

Започваме с направата на блатовете, за целта разтапяме шоколада на водна баня.
Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Добавят се жълтъците един по един.
Като шоколада се разтопи, отнема се от котлона малко да се охлади и тогава се смесва с жълтъчената смес. После леко се добавя и брашното.


Белтъците се разбиват в друга купа със захарта на сняг


После смесваме белтъците и шоколадовата смес но най-добре сега да разбъркате с кухненска тел.


След като сместа е готова сипваме в тортена форма за да изпечем. Фурната е предварително загрята на 180 С. Печем  40-50 минути до пълно изпичане. Проверявайте с дървена клечка, за да сте убедени,че е готово.
След това оставете да се охлади напълно. Когато е готов блата тогава може да се вади и да се разрежи през средата, за да получим 2 блата.
Сипах сладкото в купа и леко го загрях в микровълновата фурна. Така то се втечни и аз залях блата. После сложих и другият блат върху първият и пак със сладко. Така разпределих сладкото по цялата торта. Оставих за 3 часа хубаво да си поеме от сладкото. След това започнах да правя глазурата.
Водата да заври и се добавя захарта, хубаво да се стопи. Отместих от котлона и сложих шоколада сам да се стопи от самата топлина. Бърка се леко с лъжица. Става хубав шоколадов крем.
С получената глазура омажете цялата торта, с остатъка украсете всичко да се употреби и да предадете завършен вид на тортата.



Добър апетит!
Това е добър избор за рожден ден! Нека да има хубави поводи!





Сине, желая ти много щастие, здраве и бъдещи успехи в училище!


Няма коментари:

Публикуване на коментар