четвъртък, 13 август 2015 г.

КЕКС "ЗЕБРА"

Един много интересен и вкусен кекс. Искам да ви го предложа във вариант с масло. Моята майка го правеше с олио, но мисля, че така е по-вкусно. Въпрос на вкус, аз обичам да експериментирам, така, че може да опитате. Определено, няма да сгрешите.

Продукти:

4 яйца
200 гр. захар
200 гр. масло (размекнато)
240 мл. прясно мляко
2 ванилии
375 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол

за какаовата смес:

3 с.л.  какао
50 мл. прясно мляко
1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Първо започнете с какаовата смес. Разбъркайте всичко в купичка и оставете настрани.


После се захванете с направата на основното тесто. Разбъркайте яйцата със захарта, после добавете маслото. Като е станало еднородно добавете прясното мляко, ванилиите, солта, бакпулвера и накрая брашното. Брашното се сипва постепенно, не наведнъж. Да се получи гладка смес.


От тази смес отделете 2 ч.ч. за да смесите с какаовата смес.


Така вече са налице 2 смеси.
Пригответе формата като застелете с пергамент и включете фурната на 180 С за да загрее.


Идва ред на сипването във формата. С помощта на супена лъжица сипваме от едната и от другата смес като ги редуваме. Ако искате да получите откроени слоеве слагайте по 2 с.л. от смес.


След това сложете във фурната и изпечете за около 50-60 минути е готов, проверете с дървен шиш. След като е готов извадете и изчакайте 10 минути, ако решите може да му направите шоколадова заливка за по-голям разкош, но аз нямах време за това.


Както и да го направите все ще се изяде.




Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар