неделя, 14 април 2019 г.

Козунак по стара рецепта

Ако трябва да съм честна, трябва да ви кажа, че април е любимият ми месец от годината. А, тази година съм още по-щастлива, защото и Великден е през април. И двата празника са толкова близко един до друг, че ще падне голямо празнуване. Всяка година правя различни козунаци, по принцип не обичам да влизам в някакви рамки. И днес мисля да ви изненадам с моят козунак, конци и фитили дал Господ, но има и друго, което направих. Представете си козунак преливащ от аромат на лимон и ром, всяка хапка, всеки залък излиза на конци- Уау, съблазнително и за капак е висок цели 20 см. Мама миа, нямам думи. От къде да го захвана?



Иска ми се да ви кажа още нещо. Когато бях малко момиченце, може би около 7-8 годишна да съм била. Имах си баба Пенка,  тя е сестра на дядо ми. Та така се бях научила след училище бегом до бабини Пенкини. Имахме си уговорка и всеки ден правехме различни неща. И друг път съм ви казвала, че тази бабичка беше голям майстор на всякакви пити, погачи и целувки. А, за Великден какви козунаци правеше – Ум да ти зайде!Така, много неща се научих от нея. 🙂 Взела съм от всеки по нещо.



Продукти:

3 яйца, 20 гр. свежа мая, 500 гр. брашно,100 гр. захар, 100 гр. мас (но може да се направи и с масло), 125 мл. прясно мляко, настъргана кора от лимон, 1/2 с.л. ром или коняк, щипка сол

За пълнеж: шоколадови капки

За отгоре: 1 белтък, захар за поръсване, бадеми за украса

Начин на приготвяне:

Хубавият козунак се постига с домашни яйца и домашно прясно мляко, а другото е техника…

Натрошете маята в купичка и залейте с топло прясно мляко. Топлината на млякото да не превишава телесната температура. Опитайте с върха на кутрето! После добавете 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Нека хубаво да се надигне като гъба. После пресейте брашното, оформете кладенче и започнете да добавяте яйцата, захарта, рома, втасалата мая и настържете лимоновата кора.


Объркайте хубаво с помощта на лъжица и след като се оформи на тесто доомесете на ръка. Тестото трябва да е меко и пухкаво като перце. Разтопете мазнината, но да не е вряла. Температурата да е поносима, както при прясното мляко ви обясних. За да получите хубави фитили не се иска блъскане и мятане на тестото, а бавно и технично усвояване на мазнината, каквато и да е тя. Затова изваждам тестото от купата и ще забележите колко още има да се обработва. Не е гладко, стои като на топчета, но всичко по реда си.


Разстилам с длани и намазвам с мазнина, захлюпвам от ляво и дясно и после омесвам.
Като се усвои мазнината отново разстилам и намазвам с мазнина. Ако е необходимо се добавя брашно за да не лепне по пръстите. Този процес се повтаря докато цялата мазнина се усвои и се получи хубаво еластично тесто. Още докато правите това ще видите как започват да се оформят конците.
Сега е момента в който тестото се поставя в омазнена купа, покрива се със стреч и се оставя да втаса. Втасването продължава докато удвои обема си. После се раздела на три равни части. Оформете на топки.
После намазнени ръце вземаме една от токите и разстиламе с ръце и поръсваме шоколадовите капчици и след това навиваме на руло, като едното руло се получава с дължина около 40 см.

Време е да сплетем в плитка.

После се хваща единият край и се доближава до другият край.

Съдът в който избирам да изпека козунака е с размер в диаметър 20 см. Може да използвате някоя стара тенджерка. Намажете съдът с масло по дъното и по страните и тогава поставете готовата плетеница. Нека да постои така около час. Загрейте фурната предварително на 220 С преди да дойде момента да печете.

След като козунака още веднъж е втасал си разбиваме белтъка с вилица. Намазваме с четка, поставяме бадемите на желаните места и поръсваме със захар. Поставяме във фурната на тази температура и само след 10 минути намаляме на 180 С. и така продължаваме да печем до края. Печем без вентилатор и ако се наложи покрийте с фолио да не прегори. Козунака се пече на долно ниво във фурната. Като минат 30-40 минути погледнете да видите как върви печенето. Тук, понеже печивото е много високо, проверявам с дървен шиш, за да видя дали е изпечен козунака.

След като се изпече и вече е готов извадете съдът извън фурната и изчакайте 10 минути, чак след това внимателно извадете. Готовият козунак поставете легнал на памучна кърпа и за да не се деформира след 10 минути леко го търколете за още 10 минути. Така се прави през 10 минути докато се охлади напълно, за да запази формата си.


Готови сме напълно.  За да се направи хубав козунак е цяло изкуство. Иска се търпение и спокойствие. Отворете сърцата си за идващият празник и мислете позитивно. Нека лошото да ни забрави! Всичко е хубаво, когато свършва добре! Да ви е сладко и Светли празници!






Няма коментари:

Публикуване на коментар