Продукти:
3 яйца, 20 гр. свежа мая, 500 гр. брашно,100 гр. захар, 100 гр. мас (но може да се направи и с масло), 125 мл. прясно мляко, настъргана кора от лимон, 1/2 с.л. ром или коняк, щипка сол
За пълнеж: шоколадови капки
За отгоре: 1 белтък, захар за поръсване, бадеми за украса
Начин на приготвяне:
Хубавият козунак се постига с домашни яйца и домашно прясно мляко, а другото е техника…
Натрошете маята в купичка и залейте с топло прясно мляко. Топлината на млякото да не превишава телесната температура. Опитайте с върха на кутрето! После добавете 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Нека хубаво да се надигне като гъба. После пресейте брашното, оформете кладенче и започнете да добавяте яйцата, захарта, рома, втасалата мая и настържете лимоновата кора.
Объркайте хубаво с помощта на лъжица и след като се оформи на тесто доомесете на ръка. Тестото трябва да е меко и пухкаво като перце. Разтопете мазнината, но да не е вряла. Температурата да е поносима, както при прясното мляко ви обясних. За да получите хубави фитили не се иска блъскане и мятане на тестото, а бавно и технично усвояване на мазнината, каквато и да е тя. Затова изваждам тестото от купата и ще забележите колко още има да се обработва. Не е гладко, стои като на топчета, но всичко по реда си.
Време е да сплетем в плитка.
Съдът в който избирам да изпека козунака е с размер в диаметър 20 см. Може да използвате някоя стара тенджерка. Намажете съдът с масло по дъното и по страните и тогава поставете готовата плетеница. Нека да постои така около час. Загрейте фурната предварително на 220 С преди да дойде момента да печете.
След като козунака още веднъж е втасал си разбиваме белтъка с вилица. Намазваме с четка, поставяме бадемите на желаните места и поръсваме със захар. Поставяме във фурната на тази температура и само след 10 минути намаляме на 180 С. и така продължаваме да печем до края. Печем без вентилатор и ако се наложи покрийте с фолио да не прегори. Козунака се пече на долно ниво във фурната. Като минат 30-40 минути погледнете да видите как върви печенето. Тук, понеже печивото е много високо, проверявам с дървен шиш, за да видя дали е изпечен козунака.
След като се изпече и вече е готов извадете съдът извън фурната и изчакайте 10 минути, чак след това внимателно извадете. Готовият козунак поставете легнал на памучна кърпа и за да не се деформира след 10 минути леко го търколете за още 10 минути. Така се прави през 10 минути докато се охлади напълно, за да запази формата си.
Няма коментари:
Публикуване на коментар