Продукти за 4 порции:
200 мл. прясно мляко, 200 мл. сладкарска сметана, 30 гр. захар, щипка сол, 1 ч.л. екстрат ванилия, 120 гр. черен шоколад, 5 гр. желатин, 30 мл. вода
За шоколадовият сироп: 120 гр. шоколад, 160 мл. сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
В купичка сипваме студена вода 30 мл. и добавяме желатина да се накисне за 10-15 минути.
В малка тенджерка или касерола на бавен огън, започнете да затопляте прясното мляко и сметаната. Добавете захарта и солта- разбъркайте. Когато сметаната започне да образува мехурчета, но не трябва да завира се отмества от котлона. Добавете желатина, ванилията и натрошеният шоколад.
Разбъркайте добре докато получите еднородна консистенция. Готовата смес се прецежда и се разпределя в чаши. След това приберете чашите за 4-5 часа в хладилник за да стегне. Шоколадовият сироп се приготвя малко преди да решите да сервирате.
Приготвяне на шоколадовият сироп.
За тази цел смесете сметаната с натрошеният шоколад и започнете да затопляте на водна баня. Разбърквайте с лъжица докато шоколада се разтопи. Хубаво е когато разтапяте на пара, съдът в който е сметаната да не се допира до водата. След като се разтопи шоколада отместете и продължете да бъркате до еднородност. Изчакайте малко да се охлади! Този десерт може да бъде поднесен по два начина. Единият да налеете шоколадов сироп в чашата, а другият да обърнете в чинийка и да залеете с шоколадовият сироп.
Може да гарнирате с натрошен шоколад и пресни плодове. Истинска фантазия. Май е време да опитам, какво съм сътворила. Дали става за ядене??? 😉
Ха ха ааа, това беше шегичка, така се унесох в десерта, че щях да забравя да пиша. Страхотен е! Жалко, че на всеки се пада по една чашка. Е, нищо другият път двойна доза ще направя. Бива си я тази Шоколадова Панакота/ Panna Cotta. Препоръчвам да си я хапнете в следобедните часове с хубаво качествено кафе.
Вижте и другият ми вариант на Панакота с цели малини
Няма коментари:
Публикуване на коментар