понеделник, 29 април 2019 г.

Печена агнешка плешка с ориз

Какво е Великден и Гергьовден без печено агнешко, сякаш нещо ще липсва на трапезата?! Дали ще е цяло агне или само част от него, варианта който аз използвам винаги е бил този. Накрая след цялата тупортия по подготовката се наслаждаваш на добре изпечено и сочно месце, което само си пада от костта. Няма как да пропусна и оня факт за препечена и крехка повърхност на месото и приятният аромат на джоджен и пресен зелен лук. Само докато усетиш аромат и вече ти се е отворил апетита, пръстите да си оближеш.


Продукти:

1 агнешка плешка, сол на вкус, черен пипер, 1 връзка пресен свеж джоджен, 2 връзки пресен зелен лук,            2 ч.ч. ориз, вода, олио

Начин на приготвяне:

Като за начало премахвам ципите и лойта, която ми идва в повече. След това посолявам и поръсвам с червен пипер. Поливам с 2-3 с.л. олио и хубаво го омазвам навсякъде. Накълцвам зеленият лук и джоджен на ситно и поставям в подходящ съд в който ще печем.

джоджен

След като сме застлали дъното с джоджена и зеленият лук поставяме отгоре и агнешката плешка.

Печена агнешка плешка с ориз

След това добавяме около 500 мл. вода и покриваме с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около час и половина. След това премахваме фолиото и изваждаме внимателно агнешката плешка за да добавим в тавата измитият ориз. Разбъркваме за да се смеси с джоджена и зеленият лук. Добавяме сол, червен и черен пипер. Понеже водата е почти изчезнала при печенето, затова се долива 2 ч.ч. вода. Фурната се намаля на 180 С и се пече на горен и долен реотан за да не изсъхне месото.

Печена агнешка плешка с ориз

Печем още 20-30 минути и ястието е готово. Това печено агнешко спокойно може да се изпече и без ориз, като после сервирате с гарнитура каквато обичате. В много от случаите се предлага с допълнително приготвена дроб сарма, но понеже не си падам по карантиите, аз го приготвян така или с вегетарианска Гъб сарма. Рецептата за Гъб сармата може да погледнете Тук.

Печена агнешка плешка с ориз

И така ястието е готово, а на вас да ви е сладко! Най-хубаво е, когато се консумира докато е още топло. Пожелавам ви Светли и вдъхновяващи празници. Творете, развихрете въображението си и не се плашете!





Няма коментари:

Публикуване на коментар