понеделник, 12 август 2019 г.

Сладкиш с Малини и Меренг

Обикновено уикенда е ден в който се отдавам на разни изкушения в кухнята, вкусни обяди и разбира се задължително има и десерт. Този ден наистина беше необикновен, освен, че се срещнах с приятелка ми остана време и за други неща. 
През седмицата моят съпруг ме изненада с пресни и ароматни малини, с една дума ми отправи предизвикателство каза така: -Ето ти тези малини, очаквам десерт върховен, страхотен и такъв какъвто не съм опитвал до сега.- аз се засмях и попитах: - А ти, виждал ли си го този сладкиш? 
Очаквах може би някакъв жокер да ми даде, но отговор не получих. И така потънах в размисли, как да приготвя тези малини, така, че да го впечатля и съответно да го удовлетворя. Съботата наближаваше, времето се скъсяваше и не ми оставаше много време да мисля. На един лист започнах да рисувам как искам да изглежда, после започнах леко полеко да подреждам този пъзел. Накрая вече картинката съвсем ми се изясни. Така се появи и този Сладкиш с Малини и Меренг. 
Нямаше място за коментар, той остана повече от впечатлен- пухкав блат с малини, облят със сладко и завършващ с хрупкаво меренге. Невероятно и вълшебно се получи. Боцваш с виличка и само примигваш от кеф. Предлагам и ти да го опиташ!



Продукти:

За блата:

4 яйца, 1 и 1/3 ч.ч. захар, 1 бакпулвер, 3 ч.ч. брашно, 3/4 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. газирана вода, 2 с.л. какао и 300 гр. пресни малини (отделете за декорация отгоре), 1 ч.л. ванилов екстрат

сладко от малини

За меренга:

5 бр. белтъка и ч.ч. захар

Сладкиш-с-Малини-Меренг

Начин на приготвяне:

Блата се приготвя много лесно. Представете си, че правите кекс и действайте смело! Смесете сухите съставки брашното и бакпулвера и пресейте. Разбийте яйцата със захарта на хубав крем и към тях добавете течностите- водата, олиото и ванилията. Добавете пресятото брашно като не спирате да разбърквате с миксер.

смес за блат

Готовата смес разделете на две и към едната част добавете какаото и разбъркайте до еднородност.

какаов блат

Пригответе форма с големина в диаметъра 26 см. като я намажете с масло. След това се сипва от двете смеси като се редуват бяла и кафява смес.

блат

Напудерете малините с нишесте и разпръснете върху блата.

блат с малини

Полученото изпечете в предварително загрята фурна на 180°С за около 40 минути. Първите 20 минути са много важни, затова ви моля да не отваряте вратата на печката за да проверявате! Проверява се в края на печенето преди да извадите изпеченият блат. Аз винаги правя проверка с дървен шиш. Докато блата се пече разбивам белтъците със захарта на сняг до оформяне на хубави връхчета.

меренг

След като блата се изпече изваждам от фурната и покривам със сладкото от малини и отгоре постилам разбитият белтък като нежна пелина. Оформям връхчета с лъжица и прибирам във фурната на 120°С за още 20-30 минути, но само на горен реотан. След като сладкиша е готов изваждам от фурната и оставям да се охлади напълно!!! След това освобождавам от ринга. Прибира се в хладилник и след 2 часа може да отрежете парче. Може би няколко парчета! Зависи колко човека сте, а после може и да повторите. 🙂

Сладкиш-с-Малини-Меренг

Този Сладкиш с Малини и Меренг е просто възхитителен, опитвам от него с истинска наслада.

Сладкиш с Малини и Меренг

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар