неделя, 4 август 2019 г.

Плодово, лятно, Тирамису в чаши

Този път ще е по-различно моето Тирамису. Обичам този десерт и да си призная, трудно мога да се откажа от това Плодово, лятно, Тирамису в чаши. Със сигурност е различен по вкус, но е толкова свеж и приятен. Днес десерта ще приготвя изцяло без яйца, така, че който има притеснения към суровите яйца може да опита този вариант.
Знаете ли, че в превод Тирамису означава - "Ободри ме"- Точно това ще направя и аз сега.

А знаете ли, как се е появил този десерт?

Легендата разказва, че оригиналното название на десерта е "Супа на херцога" и е бил създаден в чест на Великият херцог на Тоскана Козимо III Медичи през 17 век. И така местните сладкари решили да направят сладкиш, който да олицетворява величието на благородника. Десерта трябвало да бъде неповторим, невероятен и същевременно с обикновени съставки. Херцогът харесал десерта, а след време Тирамисуто станало известно в цяла Италия. В благородническите среди му били предписвани и свойства на афродизиак, защото десерта възбуждал всички сетива. Страхотно нали? И сега няма да губя повече време и ще премина към рецептата за това зашеметяващо Плодово, лятно, Тирамису в чаши.


Продукти:

20 бр. савоярди, 250 гр. маскарпоне, 1 ч.ч. студено кафе, 1 ч.л. екстрат ванилия, 150 мл. сладкарска сметана,     5 с.л. пудра захар, 2 с.л. коняк, черен шоколад и плодове

Начин на приготвяне:

Разбиваме маскарпонето с ванилията, пудрата захар и коняка на гладък крем.

маскарпоне

В друг съд разбиваме сметаната на пухкав крем.

сметана

След като са готови двете смеси се смесват като гребем с лъжица от маскарпонето и добавяме към сметаната. Бъркайте с телена бъркалка, така крема ще остане пухкав и неповторим. Подгответе чашките, който трябва да бъдат подсушени.

тирамису-чаша

Нарежете бишкотките на парченца, потопете в кафето за секунди и поставете на дъното на чашата. Крема който получих го напълних в пош, за да ми е по лесно да пълня чашите, а и по-бързо ще става. И така след като сме поставили първите бишкоти на дъното на чашата, шприцоваме от готовият крем, после пак бишкоти , плодове, крем бишкоти. Така се редуват и накрая завършвам с крем и настърган шоколад и още свежи плодове.

Плодово-лятно-Тирамису-в-чаши

Аз, останах без думи. Ахнах, такава вкусотия, толкова свежо, невероятно преживяване!

Да ви е сладко!

Плодово-лятно-Тирамису-в-чаши

Скъпи приятели, пожелавам ви едно щуро лято и много, много забавления!

Плодово-лятно-Тирамису-в-чаши

Ако искате още една интересна свежа идея, то погледнете и тази рецепта! До нови и вкусни рецепти!

Няма коментари:

Публикуване на коментар